Actualitate

Acasă la ”baronul țiganilor din toată Moldova”: ”Primii milionari din URSS au fost 2 țigani de la Soroca”

Redam materialul autorului.

Primul lucru pe care l-a făcut baronul – ne-a înmânat o carte de vizită, care enumera toate titlurile sale:

-baronul țiganilor din toata Moldova;
– personalitate social-politică a Republicii Moldova și CSI;
– Comisarul pentru instanțele de romi Romani Kris din partea Euro International Romani Union;
– președintele Fondului de Caritate Internațional „Cultură, dezvoltarea și revigorarea națiunii” în numele baronului Mircea Cerari;
– președinte de onoare al Coaliției organizațiilor neguvernamentale a romilor din Republica Moldova;
– ministrul afacerilor externe și ministru al organizațiilor mass-media rome în Moldova:

Arthur Cerari este fiul celebrului baron al țiganilor Mircea Cerari. Împreună cu fratele său, Valentin, cei doi încă din perioada sovietică a făcut o avere din productia de lenjerie de corp sub marca „Cerari”. Mircea și Valentin Cerari au fost printre primii dacă nu chiar primii milionari din URSS. Potrivit unor zvonuri, Mircea a avut chiar un avion privat, iar caîinii sai de paza aveau dinți de aur.

Casele de ”lux” de pe dealul Sorocii au început să crească de la mijlocul anilor ’80, în perioada de glorie a activității cooperativelor in URSS. In anul 1998, baronul Mircea Cerari a murit, și a fost succedat de Arthur. El spune că candidatura lui a fost aprobată la alegerea generala cu 98% dintre alegătorii romi. Nu este rege…înca.

Baronul are acum 55 de ani, are un moștenitor și două fiice.

O casa de caramida cu doua etaje în centrul orasului. Arthur isi intampina musafirii impreuna cu soția lui. „Am o soție buna, păcat că e doar una singura!” – glumeste baronul. Casa nu este terminata și se pare că nici nu va fi terminata. Tiganii nu mai au bani…cerari

– Avem de toate, un singur lucru ne lispeste.
– Ce anume?
– Banii!

Neamul meu de baroni este unul foarte vechi, de peste o mie de ani. Tatal meu a fost baron recunoscut – cnsider că a fost rege, chiar împărat! Avea un mare imperiu. Din toate colțurile Uniunii Sovietice veneau la el, și pentru bani, și consiliere, precum și pentru a cere judecata, ajutor. Toți veneau la Mircea Cerari.

In curte ruginesc doua limuzine sovietice – Ciaika. Baronul spune visător ca neaparat va repara masinile. Spune că una dintre ele a aparținut lui Andropov (fost lider al URSS- n.r.).

Dacă nu erau vamile nenorocite, va spun ca ar fi surpavietuit URSS, am fi dat clasa multora. Nu voi ascunde: noi am fost primii milionari in URSS atunci cand s-au deschis oficial cooperativele.

La Soroca mai sunt țigani, dar majoritatea sunt plecati, au dubla cetatenie.

„Vai! Ai Breitling! (ceas de lux)”- Arthur de la doi metri a determinat cu precizie marca ceasului de la mana. Ne asezam la masă. Soția aduce vin de casă, șuncă, ceapă și ridichi.

În România, romii sunt alunecosi, inclusiv regele țiganilor români. Cica el ar fi regele… Și cine l-a ales? El a venit aici pentru prima dată atunci când tatăl său era în viață, în urmă cu 3-4 ani. Când tatăl meu era baronul recunoscut al URSS, cel mai bun prieten al lui Leonid Brejnev … Și el cine este? Mă uit la el și ma gandesc: vii tu să mă investesti pe mine? Nu am nevoie de numirea ta… Nu e pentru ca as fi mândru. Pur si simplu: cine este si ce ai facut pentru oameni sai în general – ce-ai făcut?
Apoi mi s-a spus: tatăl său a lucrat cu poliția. A lucrat cu „securitatea” lor … Asa au crescut…

Eu sunt printre cei care pledeaza pentru păstrarea republicii și cu nimeni sa nu ne alăturam. Și noi suntem pentru parteneriatul cu fosta Uniune Sovietică, suntem pentru Uniunea Vamală. Vesticii sunt niste escroci. Da, poate că totul e frumos acolo, dar nu este ceva ce am trăit, ce știm și ce am văzut. Toata viata lor e credite, iar ei doresc ca noi să fim dependenti de împrumuturi.

Înainte puteai face ce vrei. Nu avea doar cine nu lucra, dar si acela avea! Sa ma ierte Dumnezeu, dar eu spun mereu, ca mai dulce, mai blând, uneori mai prost, mai puternic și mai bogat decât poporul rus, nu există nimeni în lume. Le-am spus tuturor – românofonilor și restului – pe langa curul rușilor putem trăi încă 8.000 de ani.

Acum s-a facut o cerere oficială pentru recunoasterea statutul meu oficial de rege al tiganilor din CSI și strainatate. Aici va avea loc inaugurarea oficială – nu undeva la Moscova, Kiev sau Minsk, ci anume în Moldova. Când va mai avea Moldova onoarea prezentei tuturor curțile regale ale lumii sa vina aici, la această inaugurare? Inclusiv Elisabeta, regina Angliei.

Chisinau? În general, el nu face nimic, doar ne ia. Am oameni aici care trăiesc, mau nevoie de locuri de munca.
Noi, romii, de asemenea, furam. Dar, nu așa cum fura ei, prosteste. Dacă ești deștept, ai furat 100 de mii, 200 de mii, un milion de dolari, fa ceva cu banii astia. Apoi vei zice: Doamne, iartă-mă, te rog, vreau să inapoiez ce am furat, sa las in fata usii și dimineata cand iese sa găseasca acolo … Atunci vei primi binecuvântare, binecuvântarea lui Dumnezeu!

Deși eu nu susțin ideea de a fura. Sunt împotriva furtului, eu sunt ortodox…
Acum situația țiganilor este foarte proastă în întreaga lume. Cat a existat URSS și 10 ani dupa Uniunea Sovietică a fost bine. Dar acum am sărăcit. Iar dacă facem un tur al orasului veți vedea că, de fapt, oamenii nu sunt acasa. Cine în Rusia … Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan – peste tot. Țiganii din Moldova sunt plecati peste tot.

Unele mass-media au scris că veniturile familiei Cerari ajung la 20-40 milioane de euro pe an. Este puțin probabil să fie adevărat.

Soroca pentru toți romii din fosta Uniune Sovietică este ca o Mecca pentru toți musulmanii din lume, centrul cultural și istoric, continua Cerari.

Unora nu le place ca nu suntem foarte buni la furt. Nu, noi suntem oameni muncitori, suntem fierari – frate. Noi suntem cei mai vechi fabricanti de arme din lume, am inarmat regate, pe faraoni. Chiar si celebrul otel de damasc este Bulat. Ar trebui să spunem „butlat”. „But” – inseamna „o mulțime”, mai multe straturi de armură. „Lat” – a rămas si la vori la rusi. Noi suntem arienii antici, am scris in sanscrita.

Țiganii din Ucraina au părăsit tara si au plecat in Belarus și în Rusia. Si-au lasat casele si au plecat. De ce sa mearga la război? Cu cine să lupte? Împotriva fraților împotriva surorilor, împotriva copiilor? Ce suntem noi, monștri? Noi nu am uitat ce ne-au facut acei… Mă scuzi, suntem împotriva românilor. Pentru că ei sunt mai rai ca nemtii. Ei au făcut ghetouri evreiesti și tiganesti. Holocaust. Noi nu am uitat…

Imperiul Cerari a început să se destrame după moartea tatălui lui Arthur … Inainte ca Mircea Cerari sa fie îngropat, trupul său a fost ținut timp de 40 de zile în casă pentru ca toti tiganii sa aiba timp sa-si ia ramas bun. Pentru a face acest lucru, baronul a trebuit să fie îmbălsămat și tinut intr-un pat de gheata. Langa casa a cantat tot timpul trupa”Lautarii”, iar vizitatorilor le erau proiectate episoade din viața baronului.

Sicriul a fost adus din Italia si a costat 14 mii $, iar cavoul familiei a fost imbracat cu dale aduse din India, a fost trasa si electricitate. În cavou a mai fost pus un televizor, computer cu imprimanta, un fax, un pistol, o sticlă de whisky și chiar un set de accesorii pentru ras „Gillette”. Se spune că au ingropat inclusiv masina lui – o „Volga”, dar baronul spune că e o prostie.

Astăzi, aproape toate casele din Soroca sunt abandonate. Despre bogatia de alatadata mai amintesc doar articolele din ziarele sovietice, care povesteau despre ciobanestii cu dinti de aur și avioane private. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *