CSI / Rusia

(ACCIDENT NUCLEAR în Ucraina) Reactorul de la Zaporojie este ÎNCHIS în siguranță

Agenția de stat pentru reglementare a activităților nucleare din Ucraina a informat AIEA că nu a fost eliberat material radioactiv din cauza scurt circuitului care a condus la închiderea automată a unității 3 a centralei de la Zaporojie.

La rândul său, ministrul energiei din Ucraina, Volodimir Demcișin, a subliniat că avaria de la centrala de la Zaporojie nu reprezintă niciun risc pentru sănătate sau mediu. ‘Nu există nicio amenințare, nu sunt probleme cu reactoarele. Accidentul a survenit la Blocul numărul trei al centralei din Zaporojie, la sistemul de electricitate’, a declarat el într-o conferință de presă, indicând că accidentul nu este legat de producția de energie electrică în sine. "A fost un scurt circuit", a mai spus el, adăugând că doar reactorul nr.3 nu funcționează în prezent. "Este o defecțiune tehnică, la care acum se lucrează. Până vineri, intenționăm să reluăm activitatea acestei unități’, a mai spus sursa citată.

Potrivit unei convenții internaționale, adoptată după accidentul de la Cernobâl din 1986, orice țară trebuie să notifice AIEA cu privire la orice accident nuclear care poate avea un impact asupra altor țări. Centrala din Zaporojie este situată la circa 500 kilometri de România.

Ministerul român al Mediului a arătat, miercuri seară, că valorile radioactivității pe teritoriul Românei se încadrează în limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu, conform monitorizării realizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), în urma accidentului produs la centrala nucleară Zaporoijie.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *