Actualitate

Accidentele rutiere, ucigașii invizibili ai străzilor din R. Moldova

Doar în cele trei accidente grave care au avut loc la Morenii Noi, Merenii Noi și Bulboaca au decedat 23 de persoane. 

Mai puține accidente, dar mai mulți morți

R. Moldova ocupă un loc fruntaș în lume după numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Astfel, doar în cazul celor 200 de accidente provocate de transportul în comun, în primele zece luni ale anului 2012, și-au pierdut viața 26 de persoane, cu 12 persoane mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, și 401 persoane au fost traumatizate, cu 56 mai multe decât în 2011.

Cel mai recent accident, soldat cu patru morți

Unul dintre accidentele recente este cel de la Merenii Noi, raionul Anenii Noi, unde un microbuz care transporta zece pasageri a fost lovit de o garnitură de tren în preajma stației. În urma impactului, patru persoane au decedat, iar alte patru au fost internate în spital, inclusiv șoferul. Iar în luna august a acestui an, în urma unui accident rutier produs în Morenii Noi, raionul Ungheni, 11 persoane și-au pierdut viața, iar alte 39 au fost internate în spital în stare critică. Autocarul de marca Mercedes-Benz nu a virat la timp în curbă și a continuat deplasarea înainte, ieșind de pe traseu și derapând într-o prăpastie.

Alte opt persoane și-au pierdut viața, iar patru au fost internate în spital, în urma unui grav accident rutier provocat de un microbuz de cursă, care a avut loc în apropierea localității Bulboaca. Potrivit martorilor, accidentul ar fi avut loc pentru că șoferul microbuzului a traversat la roșu calea ferată și a fost lovit în plin de un tren.

În total, potrivit datelor Poliției Rutiere, pe parcursul celor zece luni ale anului 2012, s-au produs 2259 de accidente rutiere care s-au soldat cu 330 de morți și 2925 de persoane traumatizate. În raport cu perioada similară a anului trecut, numărul accidentelor este mai mic cu circa 110, la fel și numărul persoanelor decedate a scăzut. Este de menționat faptul că peste 85% din accidente se produc din vina conducătorilor auto, pe când fiecare al 16-lea accident este provocat de pietoni.

Ultimele date statistice arată că doar în Uniunea Europeană anual au loc peste 1,3 milioane de accidente, soldate cu 43 mii de morți și peste 1,7 milioane de răniți. Potrivit statisticelor, de cele mai multe ori accidentele se produc din cauza consumului de băuturi alcoolice, vitezei excesive și neutilizării centurii de siguranță.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *