Actualitate

Accizele la țigările fără filtru se majorează

Astfel, textul „360 lei + 6%” se substituie cu textul „460 lei + 6%”, iar textul „480 lei + 9%” se substituie cu textul „540 lei + 9%”.

Autorii inițiativei legislative menționează că modificarea are ca scop primordial armonizarea legislației fiscale în concordanță cu cotele accizelor stabilite de către Directiva UE a Consiliului din iunie 2011. În acest sens, în conformitate cu angajamentele asumate, Republica Moldova urmează să aplice până în anul 2025 cota accizului nu mai mică de 90 de euro pentru 1000 de țigarete, indiferent de prețul ponderat de vânzare cu amănuntul.

Totodată, potrivit Ministerului Finanțelor, majorarea accizelor la produsele din tutun vine și ca o măsură de combatere a consumului produselor din tutun care este cauza unor afecțiuni letale.

În aceeași ordine de idei, se accentuează necesitatea modificării cotelor accizelor la țigaretele fără filtru în vedere unificării cotelor cu cele ale țigaretelor cu filtru, dat fiind faptul că există o rată înaltă de substituire a acestora ceea ce face ca țigaretele fără filtru să aibă o atractivitatea mai mare.

Experiența internațională nu prevede divizarea țigaretelor pe diferite tipuri, astfel acestea fiind impozitate în măsură egală indiferent de prezența sau lipsa muștiucului sau a filtrului.

Sursa: Ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *