ActualitateExterne

Acordul provizoriu redactat de americani pentru un armistiţiu între Israel și Hamas (presă)

Publicaţia New York Times susţine că negociatorii americani ar fi redactat un acord provizoriu care reuneşte cererile israeliene şi ale Hamas şi care ar permite eliberarea celorlalţi ostatici şi întreruperea ostilităţilor timp de până la două luni, conform News.ro.

Astfel, potrivit raportului: “În prima fază, luptele s-ar opri pentru aproximativ 30 de zile, în timp ce femeile, bătrânii şi ostaticii răniţi ar fi eliberaţi de Hamas. În această perioadă, cele două părţi ar urma să stabilească detaliile unei a doua faze care ar suspenda operaţiunile militare pentru încă aproximativ 30 de zile în schimbul soldaţilor israelieni şi a civililor de sex masculin reţinuţi. Proporţia palestinienilor care urmează să fie eliberaţi din închisorile israeliene trebuie încă negociată, dar aceasta este considerată o problemă care poate fi rezolvată. Acordul ar permite, de asemenea, acordarea de mai mult ajutor umanitar în Gaza”.

Peste 100 de captivi

Hamas a cerut o încetare totală a focului, dar publicaţia americană, citată de Times of Israel, relatează că “oficiali apropiaţi discuţiilor consideră că, dacă Israelul opreşte războiul timp de două luni, probabil că nu îl va relua în acelaşi mod în care l-a purtat până acum”, deschizând o cale pentru o încetare a focului mai permanentă.

În atacul de la 7 octombrie, 250 de persoane au fost răpite şi conduse în Fâşia Gaza, potrivit autorităţilor israeliene. Aproximativ 100 de ostatici au fost eliberaţi la sfârşitul lui noiembrie în achimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni din Israel într-un armistiţiu.

Alţi 104 ostatici ar fi reţinuţi în continuare de Hamas, iar 28 de ostatici ar fi morţi.

Șeful CIA se implică

Associated Press confirmă raportul New York Times şi notează că directorul CIA, William Burns, este aşteptat să discute prevederile acordului care se conturează, duminică, în Franţa, cu David Barnea, şeful agenţiei israeliene de informaţii Mossad, cu prim-ministrul din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, şi cu şeful serviciilor de informaţii egiptene Abbas Kamel.

Burns merge în Franţa pentru discuţii la nivel înalt după ce consilierul principal al Casei Albe, Brett McGurk, a petrecut o mare parte din ultima săptămână în Orientul Mijlociu pentru discuţii privind situaţia ostaticilor. În cazul în care Burns constată progrese în cadrul discuţiilor din Franţa, se aşteaptă ca Joe Biden să-l trimită rapid pe McGurk înapoi în Orientul Mijlociu pentru a încerca să încheie un acord.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *