Externe

Acțiune de amploare  împotriva “terorii ecologice” din partea Armeniei

De trei zile, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și activiști de mediu s-au adunat pe drumul Khankendi, pe șoseaua Șușa-Khankendi, pentru a fi martori la activitățile ilegale ale armenilor pe teritoriul azer. Aceștia protestează împotriva atitudinii pacificatorilor ruși dizlocați în regiune.

Peste 500 de activiști participă la acțiunea care durează deja de patru zile. Au fost instalate corturi și aprinse focuri de tabără. Activiștii au blocat drumul spre Khankendi și au solicitat ca în regiune să vină generalul-maior Andrey Volkov, comandantul contingentului rus de menținere a păcii dizlocat temporar în regiunea economică Karabakh.

Armenii au încercat să folosească această acțiune în interesele lor. Cu toate acestea, mass-media din Azerbaidjan le-a demascat intențiile. Armenia și patronii săi sunt deja alarmați de această acțiune a azerilor.

Hikmet Hajiyev, consilier al președintelui Azerbaidjanului și șef al Departamentului de politică externă al Administrației Prezidențiale, i-a informat pe șefii misiunilor diplomatice cu privire la ultima situație de pe drumul Șușa-Khankendi.

Potrivit lui Hikmet Hajiyev, în timpul ocupației, Armenia a distrus monumentele culturale de pe teritoriul Azerbaidjanului, a folosit resursele naturale ale țării și a provocat daune mediului înconjurător.

Hajiyev a informat diplomații străini că partea azeră a primit informații despre creșterea numărului de cazuri de exploatare dăunătoare și de jefuire a resurselor naturale la mina de cupru și aur de la Gizilbulag și despre identificarea consecințelor negative asupra mediului.

Dânsul a remarcat că drumul spre Lachin a fost blocat de către pacificatorii ruși, dar nu de activiștii azeri.

Un vehicul de securitate aparținând contingentului rus de menținere a păcii a fost lăsat să se deplaseze pe drumul Șușa-Khankendi. Vehiculul a continuat să circule nestingherit pe șosea. Acest lucru dovedește încă o dată că drumul este deschis în scopuri umanitare, în pofida acțiunilor.

Astfel, protestatarii și-au manifestat această poziție și au creat condiții pentru libera circulație a vehiculului de securitate al pacificatorilor ruși.

Acțiunea va continua până când comandantul contingentului rus de menținere a păcii, susținătorul separatismul armean sub numele de “Pacificator”, va atrage atenție la acțiunea de protest.

Ar trebui reamintit faptul că, în urma discuțiilor cu comandamentul contingentului rus de menținere a păcii din 3 și 7 decembrie 2022, un grup de specialiști din cadrul Ministerului Economiei, Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale, Serviciului de Stat pentru Bunuri Imobiliare din cadrul Ministerului Economiei și AzerGold pe teritoriile Azerbaidjanului, unde contingentul rus de menținere a păcii este dizlocat temporar, trebuia să efectueze o monitorizare preliminară a exploatării ilegale a zăcămintelor minerale și a consecințelor de mediu și de altă natură aferente. Cu toate acestea, din cauza inactivității pacificatorilor ruși, monitorizarea nu a avut loc.

Javid Shahverdiyev

Președinte al Centrului din Azerbaidjan pentru dezvoltarea reformelor democratice, jurnalist

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *