SocialUcraina

Activele din Ucraina ale 1xbet, transmise în gestiunea Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale. Casa de pariuri rusească continuă să activeze ilegal în Republica Moldova

O instanță din Kiev a aplicat sechestru pe capitalul social (100% din drepturile corporative) al SRL „Tvoia bettingovaia kompania” (1xbet) și l-a transmis în gestiune Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale din Ucraina. Este vorba despre active în valoare de 30 de milioane de hrivne ucrainene (736 869 de euro), transmite Ziarul Național.

Astfe, potrivit deciziei din 26 aprilie, publicată în Registrul judecătoresc la începutul lunii mai, compania vizată a fost acuzată de organizarea unui grup criminal, sub conducerea unor structuri și cetățeni ai Federației Ruse, care au adus grave prejudicii fiscale și de securitate Ucrainei.

La începutul anului 2022, „Tvoia bettingovaia kompania” a obținut două licențe pentru activitate în Ucraina sub brandul 1xBet, dar deja în septembrie a aceluiași an autorizațiile au fost anulate, după ce au fost confirmate legăturile casei de pariuri cu Rusia.

În decizia instanței se prezintă cu lux de amănunte întreg procesul de încălcare a legislației țării vecine de către persoane din conducerea companiei. În special, 1xBet a fost acuzat că a lansat cel puțin 20 de site-uri clone, cu aspect identic, pentru care nu exista autorizație și că a folosit softuri speciale de programare a câștigurilor, contrar normelor (fără folosirea generatoarelor de numere aleatorii). Aceste softuri, de proveniență rusească și care nu au fost certificate ca să corespundă standardelor naționale și internaționale, au permis organizatorilor jocurilor de noroc să ascundă venituri considerabile, iar bugetul țării vecine a ratat mai mult de 500 de milioane de hrivne (peste 12,2 milioane de euro).

Ca urmare, la începutul lunii martie, prin decretul președintelui Ucrainei, față de „Tvoia bettingovaia kompania”, persoane din conducerea acesteia, dar și cetățenii ruși care sunt fondatorii 1xBet au fost aplicate sancțiuni personale și economice pe un termen de 50 de ani. Printre altele, acestea prevăd sechestrarea activelor de pe teritoriul Ucrainei pe care le dețin cei vizați, interdicție pentru desfășurare a activităților economice, de înstrăinare și retragere a activelor, anularea tututor licențelor și autorizațiilor deținute, etc, potrivit sursei citate.

De menționat că 1xBet își desfășoară activitatea și pe teritoriul R. Moldova, unde își promovează serviciile și atrage plăți de la jucători, încălcând legislația țării. Mai mult, casa de pariuri ilegală folosește procedeele de miscoding – manipularea codurilor comerciantului la tranzacțiile bancare. De la începutul anului 2021, când autoritățile au intensificat lupta cu casele de pariuri ce nu dețin autorizație de activitate în R. Moldova, băncile comerciale au început să respingă tranzacțiile prin codul MCC 7995, destinat operațiunilor cu jocuri de noroc. Totuși, casele de pariuri neautorizate au recurs la schimbarea frauduloasă a codurilor.

„În comun cu specialiștii de la Loteria Națională a Moldovei (LNM), constatăm că operatorii ilegali de jocuri de noroc, în special compania 1xBet, încalcă obraznic legislația R. Moldova. Pe parcursul anului 2022, dar și în 2023 au fost documentate numeroase cazuri de manipulare a codurilor de comerciant pentru a primi, ilegal, bani de la jucătorii moldoveni. Și dacă la început era folosit mai mult MCC 7994, ulterior s-a recurs la coduri mult mai „exotice”. De exemplu – de la „Pietre prețioase, metale, ceasuri și bijuterii” (MCC 5094), „servicii educaționale” (MCC 8299) și până la „Asociații civice, sociale și fraternale” (MCC 8641)”, a declarat anterior pentru Ziarul NAȚIONAL Plamen Milanov, directorul NGM Company, partenerul privat al LNM în domeniul loteriilor și pariurilor sportive.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *