ActualitateExterne

Actorul care a jucat împreună cu Medeea Marinescu în ‘Je vous trouve très beau’, a murit

Autorul, scenaristul şi regizorul francez Michel Blanc a murit la vârsta de 72 de ani, în noaptea de joi spre vineri, în urma unui infarct, scrie presa franceză, potrivit news.ro.

Născut la Courbevoie, în Hauts-de-Seine, unicul fiu al unui transportator şi al unei dactilografe, a intrat în atenţia publicului la mijlocul anilor 1970 ca membru al trupei Splendid, alături de Christian Clavier, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Josiane Balasko, Marie-Anne Chazel şi Bruno Moynot. Trupa de actori s-a făcut remarcată prin turnee în cafenelele-teatru ale capitalei.

Michel Blanc, care în 2019 se descria într-un interviu acordat Figaro Madame ca fiind „neliniştit” şi „nerăbdător”, va rămâne în memoria publicului francez pentru rolul său cult Jean-Claude Dusse, burlacul neîndemânatic din trilogia „Les Bronzés” (1978, 1979 şi 2006) a lui Patrice Leconte, dar şi pentru vocea sa din „Le père Noël est une ordure” (1982) a lui Jean-Marie Poiré.

În anii ’80, Michel Blanc trece de cealaltă parte a camerei de filmat şi, în 1984, regizează „Marche à l’ombre”, un succes de box-office în care doi prieteni ipohondri – interpretaţi de el şi de Gérard Lanvin – care încearcă să revină în lumea muzicală din Paris fără o adresă fixă, prietenul care trebuia să-i găzduiască dispărând… A continuat să îşi diversifice activităţile şi a petrecut mulţi ani pe scenă.

În 2006, Michel Blanc a jucat alături de Medeea Marinescu în „Je vous trouve très beau/ Vă găsesc fermecător”, regizat de Isabelle Mergault.

Michel Blanc a câştigat mai multe premii de-a lungul carierei sale. În 1984, a câştigat premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes pentru „Grosse fatigue”, un film pe care l-a regizat. Doi ani mai târziu, la acelaşi festival, a primit premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul său din comedia „Tenue de soirée” a lui Bertrand Blier. În 2004, a câştigat premiul Molière pentru cel mai bun adaptor pentru „L’Amour est enfant de salaud”.

În 2012, a câştigat César-ul pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru „L’exercice de l’État”, scris şi regizat de Pierre Schoeller. În 2021, trupa Splendid a primit César-ul aniversar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *