Cultură

Actorul și regizorul Alexandru Grecu împlinește 55 de ani

Alexandru Grecu, s-a născut la 14 februarie 1960, în satul Colibaşi, raionul Cahul. A absolvit Colegiul de arte din Soroca (1979) și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău (1983). În 1987- 1990 este stagiar în regie la Teatrul ”Satiricon” din Moscova, avîndu-l în calitate de conducător pe Constantin Raikin.

În anii 1987-1983 a fost actor și regizor la Teatrul ”A. Mateevici” din Chișinău. În 1990 a fondat Teatrul ”Satiricus” (din 2003 Teatrul Satiricus I. L. Caragiale”).

De-a lungul anilor, a montat în Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” mai multe spectacole: ”Metamorfozele” de Ovidiu, ”Beethoven cîntă din pistol” de Mircea M. Ionescu, ”Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, ”O scrisoare pierdută”, D’ ale carnavalului”, ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, ”Maestrul și Margarita de M. Bulgakov”, ”SRL Moldovanul” de N. Esinencu ș.a. A efectuat turnee în SUA, Grecia, Bulgaria, Ungaria, România, Italia, Irak, Suedia și în alte țări.

În 2000 a fost distins cu medalia ”Meritul civic”, în 2010 – cu titlul ”Artist al Poporului”, iar în 2014 – cu Ordinul ”Meritul Cultural” al României.

Alexandru Grecu este președinte al Uniunii Teatrale din Moldova.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *