Adevărata miză a luptei dintre Maia Sandu si Parlament constă în reconfigurarea strategică a puterii pentru viitorii 8 ani

publicat în Actualitate pe 13 Aprilie 2021, 22:54

Confruntarea dintre președinta Maia Sandu și actualul Parlament, a început înainte de alegerile prezidențiale din noiembie, iar adevarata miză a conflictului dintre Preșdtita Maia Sandu și Parlament este reconfigurare strategică a puterii pentru viitori 7-8 ani. Declarația apartine lui  Alexandru Tănase, fostul prețedinte al Curții Constituționale într-un internviu cu Europa Liberă.  

Potrivit lui Alexandru Tănase, în spatele retoricii formale referitoare la legitimitatea parlamentului, esență confruntării dintre Maia Sandu si Parlament ține de reconfigurare strategică a puterii pentru viitorii 7-8 ani.

După prăbușirea regimului Plahotniuc, are loc o finalizare a unei etape istorice și o reconfigurare strategică a puterii pentru viitoarele două cicluri electorale prezidențiale. Din această perspectivă miza este foarte mare și nu are nici o legătură cu motivele care sunt enunțate de părțile beligerante din acest conflict.

Există un mare semn de întrebare, în ce măsură aceste două părți chiar sunt beligerante și dacă nu cumva acestea încearcă să-și asigure o poziție mai avantajoasă pentru construcția viitoarei guvernări de coaliție.” Am asistat la mai multe situații când partidele de dreapta au jurat „pe sânge” de la televizor că nu vor face coaliții cu partidul lui Dodon, dar până la urmă au făcut-o. Ar fi cazul să ne amintim că în anul 2018, când s-a produs așa-numita „revoluție a ambasadorilor”, PSRM și defunctul bloc ACUM, au fost depășiți de realități, iar deciziile strategice de coalizare între PSRM si ACUM au fost luate de actori externi, peste capul politicienilor moldoveni.

Astfel, dacă partidul condus de Maia Sandu, va lua majoritatea, el va guverna de unul singur, iar dacă nu va obține un astfel de rezultat, este clar că va guverna în colaiție cu PSRM.

Singurul rezultat previzibil al eventualelor anticipate va fi eliminarea totală din parlament a partidelor de centru-dreapta și marginalizarea curentului unionist - a declarat A. Tănase.  

.