Lumea

Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui

A început sezonul grătarelor și a ieșirilor la iarbă verde, însă pe lângă bucuria de a găti în aer liber, este important să conștientizăm riscurile asociate procesului de ardere. Potrivit specialiștilor, carnea preparată pe grătar poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Aceasta conține substanțe cancerigene care se formează în timpul procesului de gătire la temperaturi ridicate și în contact cu fumul, fapt ce crește riscul de îmbolnăvire cu cancer.

Într-un interviu pentru presa din România, medicul endocrinolog român Virgiliu Stroescu a menționat că, în timpul procesului de preparare pe grătar, carnea generează o substanță extrem de periculoasă, numită benzpiren, care apare în momentul în care grăsimea din carne începe să curgă și este accentuată de fumul produs de arderea cărbunilor.

„Un kilogram de carne pe grătar conține benzpiren cât ar fi în 700 de țigări. Dacă pui la gram sau la 10 grame, e cât 7 țigări. Toate acestea intră în noi. Cel care întoarce mititeii e ca și când ar fuma 5-6 pachete de țigări în câteva ore. Mâncăm mușchi, dar mușchii respectivi au și grăsime și grăsimea în cantitate foarte mare dă acizi grași, care la rândul lor dau substanțe care sunt toxice”, a menționat Virgiliu Stroescu.

Medicul a explicat că benzpirenul este doar unul dintre numeroșii compuși cancerigeni care se formează în timpul procesului de gătire a cărnii pe grătar.

„Sunt niște substanțe care, la o temperatură foarte mare, se elimină în fum și sunt cancerigene. Printre acestea de numără nitriții, aminele, nitrozaminele”, a adaugat specialistul.

Și specialiștii de la Colegiul Medicilor Vancouver din Canada au declarat că una dintre cele mai frecvente cauze ale cancerului o reprezintă consumul de carne roșie sau carne grasă de porc acoperită cu sare, condimente și ulei și gatită pe grătar cu fum. Astfel de substanțe cancerigene se găsesc și în fumul de țigară, întrucât este implicat procesul de ardere. Oamenii de știință au demonstrat că fumul inhalat în timp ce o țigară arde conține aproximativ 6000 de substanțe toxice și cancerigene, precum gudronul sau monoxidul de carbon. Astfel, fumătorii se expun riscului dezvoltării unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul orofaringian, bolile de inimă sau afecțiunile respiratorii cronice.

Experții afirmă că este important să fim conștienți de aceste riscuri ale arderii și să luăm în considerare opțiuni alternative de preparare a cărnii, cum ar fi fierberea sau gătirea la aburi, iar în cazul fumatului, specialiștii recomandă renunțarea definitivă la acest viciu. Totuși, adulții care nu pot să lase fumatul sunt îndemnați să facă ședințe de psihoterapie sau să înlocuiască metoda de livrare a nicotinei.

În prezent, există mai multe alternative care nu ard tutunul, dar livrează nicotină, precum dispozitivele de încălzire a tutunului, țigările electronice sau produsele medicamentoase cu nicotină. Potrivit studiilor, țigările electronice și sistemele de încălzire a tutunului sunt mai puțin nocive decât țigările obișnuite din motiv că exclud arderea.

Sursa Locals

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Trebuie sacrificate toate animalele domestice, care produc flatulenta. Sa mancam iarba de pe camp si coaja de copac, gandaci si furnici. Numai asa se poate opri cresterea populatiei si incalzirea globala. Ca dupa ce treci pe vegetale, se mai scoala la sfantu – asteapta….

    Insa s-ar putea sa scapam planeta Pamant de populatie, mai rapid. Rusii au trimis submarine nucleare in coasta SUA……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *