Social

Adio, „kniga jalob”! Moldova renunță la o altă moștenire sovietică: Registrul de reclamații va fi eliminat

Registrul de reclamații, cunoscut ca „Kniga jalob”, va fi exclus din activitatea companiilor din Republica Moldova, anunță ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

„O să eliminăm registrul de reclamații în următorul pachet de legi pe care îl pregătim. „Kniga jalob” este o moștenire sovietică, de pe timpurile când nu era nici internet și nici petițiile nu erau încurajate”, a scris ministrul într-o postare pe contul său de Facebook, transmite Deschide.md.

Potrivit lui, în prezent acest registru este o simplă formalitate.

„Kniga jalob” nu aduce nici o plus-valoare protecției consumatorului. Acum avem sistem de petiționare, inclusiv electronică. În loc să scrii o reclamație într-un registru semi-mort ținut de companie, ai mai mari șanse să fii auzit, dacă scrii direct la o instituție a statului”, a remarcat ministrul.

Conform legii, precum explică ministrul Economiei, acest registru trebuie procurat de la „Editura Statistică” și autentificat prin aplicarea ștampilei și semnăturii reprezentantului autorității administrației publice locale.

Potrivit sursei citate, Europa a renunțat demult la o asemenea „practică învechită”.

De asemenea, acesta afirmă că nu este responsabilitatea antreprenorului să ducă evidența plângerilor consumatorilor.

„Pentru asta există instituții ale statului să ducă evidența, dacă au nevoie de ea. Antreprenorii să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor”, a menționat minsitrul.

Pe parcursul anului precedent, au fost depuse 86 de petiții și sesizări referitoare la gestionarea registrului de reclamații, 65 din care de la primărie, privind lipsa registrului de reclamații.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Mostenirea asta sovietica este foarte buna si nu trebuie eliminata. Sub pretextul ca e sovietica se elimina ceva bun. Ca sa ce ? Sa nu mai aiba bataie de cap cei care fura. Ma mir ca nimeni nu are atitudine impotriva acestei masuri smechere, care pe furis instaureaza hotia fara rusine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *