ActualitateExterne

adjunctul șefului Statului Major General a fost reținut

Comitetul de anchetă al Rusiei l-a reținut pe șeful Direcției principale de comunicații a forțelor armate ale Federației Ruse, adjunctul șefului Statului Major General, generalul-locotenent Vadim Shamarin, informează ziarul Kommersant, cu referire la o sursă din rândurile agențiilor de aplicare a legii. De asemenea, informația a fost confirmată și de o sursă pentru agenția Interfax. Această reținere apare într-un context mai larg, în care oficiali de rang înalt din Ministerul rus al Apărării au început să fie suspectați și investigați pentru fraudă sau alte acuzații similare. Nu este exclus ca acesta să nu fie ultimul caz de acest tip și să asistăm și la alte rețineri.

Potrivit Kommersant, Shamarin a fost reținut într-un caz penal de presupusă fraudă. Generalul a fost percheziționat, după care a fost luat pentru interogatoriu la Departamentul Principal de Investigații Militare al Comitetului de Investigații.

Tribunalul Militar al Garnizoanei 235, unde a fost examinat cazul lui Shamarin, a declarat pentru postul RBC că a fost arestat pe 22 mai. Shamarin, potrivit TASS, a fost acuzat de luare de mită pe o scară deosebit de mare. Articolul prevede până la 15 ani de închisoare. Comitetul de anchetă nu a comentat acest lucru.

Context:

Mai multe cazuri au fost inițiate împotriva conducătorilor Ministerului rus al Apărării.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul adjunct al apărării al Federației Ruse, Timur Ivanov, a fost arestat la Moscova, fiind acuzat că a luat mită. În luna mai, șeful departamentului de personal al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Yuri Kuznetsov, a fost reținut. El este, de asemenea, acuzat că a luat mită. În plus, fostul comandant al Armatei a 58-a, Ivan Popov, care a criticat Ministerul Apărării al Federației Ruse, a fost arestat într-un caz de fraudă.

În 2020, fostul adjunct al șefului Statului Major General, generalul-colonel Khalil Arslanov, a fost reținut în dosarul de fraudă și corupție în furnizarea de echipamente forțelor armate. El a fost acuzat de fraudă și luare de mită. În 2022, Kommersant a scris că cazul lui Arslanov va fi examinat în spatele ușilor închise, verdictul nefiind raportat.

Aceste cazuri de arestări au loc în contextul în care demiterea lui Serghei Şoigu din postul de ministru al Apărării a venit ca o surăriză; el deţinea funcţia din 2012, fiind înlocuit cu un economist, Andrei Balousov. În trecut, mai ales în anii ’90 şi 2000, după implozia fostei Uniuni Sovietice (URSS), armata rusă a fost zguduită de multiple scandaluri de corupţie care au condus în ami multe rânduri la pedepse grele cu închisoarea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *