Social

Adunarea Generală a Judecătorilor ar putea fi boicotată. Ministra Justiției, apel la membrii CSM

Adunarea Generală a Judecătorilor, programată pentru 17 martie curent, ar putea fi boicotată. În acest sens, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut o ședință cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în contextul reformei justiției și evaluării extraordinare a judecătorilor, dar și a demisiilor mai multor judecători, transmite Ziarul Național.

Potrivit Ministerului Justiției, discuțiile au vizat proiectele de legi privind reforma Curții Supreme de Justiție, dar și a situației create în contextul demisiilor anunțate și necesitatea de a întreprinde măsuri conjugate pentru asigurarea funcționalității instanțelor. „Este necesar ca judecătorii să fie încurajați să participe la Adunarea Generală, pentru ca ulterior să fie constituit un CSM funcțional, iar sistemul judecătoresc să revină treptat la capacitatea proprie de a rezolva problemele”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra crede că magistrații ar trebui să fie informați corect despre starea de lucruri din justiție, în contextul în care „circulă și multe informații eronate”. Contrar celor vehiculate, urmează a se ține cont de garanțiile pe care le oferă legile cu privire la evaluarea CSJ, legi care sunt încă în proces de definitivare pentru a face mecanismul cât mai echilibrat.

„Mai mult, salariile judecătorilor vor fi majorate substanțial. Responsabilitatea în îmbunătățirea imaginii și încrederii în sistemul judecătoresc stă pe umerii fiecărui judecător, inclusiv prin participarea la reformarea justiției. E necesar de a alege un nou CSM și de a asigura o justiție echitabilă pentru fiecare cetățean”, accentuează Veronica Mihailov-Moraru.

CSM este organul de auto-administrare al judecătorilor și implicarea sa în procesul de reformare a justiției este esențială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *