Actualitate

Aerodromul Aeroportului Chișinău va fi reconstruit

La lucrări vor participa o companie austriacă, în colaborare cu un proiectant elvețian, dar și alte companii autohtone.

„Avia Invest”, compania care administrează AIC continuă realizarea unui plan amplu investiţional de modernizare a principalei porţi aeriene a Moldovei. Pe lângă lucrările de extindere şi renovare a terminalului, se mai efectuează lucrările de reconstrucţie şi lărgire a suprafeţelor de lucru (pista de decolare/aterizare, peronul, căile de rulare). Proiectul de Modernizare a Infrastructurii Aerodromului prevede majorarea substanţială a indicelui capacităţii portante a învelişurilor pistei de decolare/aterizare pe întreaga lungime de 3590 metri cu suprafaţa de 167000 m2, căilor de rulare şi locurilor de staţionare ale aeronavelor până la valoarea de PCN 70, în locul indicelui PCN 51 existent. Majorarea capacităţii portante va da posibilitatea ca pe AIC să fie deservite toate tipurile de aeronave fără restricţii. Adiţional, pista de decolare/aterizare va fi lărgită de la 45m la 60 m. Se construiesc căi de rulare noi şi se reabilitează cele existente pentru a face faţă unui trafic de 21 nave/oră. De asemenea, au fost iniţiate lucrările de reabilitare a pistei vechi a aeroportului, care n-a fost folosită timp de 20 ani. Ca urmare a reconstrucţiei, pista veche va servi drept cale de rulare la pista de decolare/aterizare.

La fel, la etapa finală de modernizare se află şi sistemul de alimentare cu energie electrică. Lucrările au cuprins înlocuirea echipamentelor învechite din cadrul substaţiilor de distribuţie a energiei electrice şi construirea unui nou punct principal de distribuţie.

În acest context, sistemele de iluminare a căilor de rulare, a peronului, sistemul de alimentare cu energie electrică din cadrul staţiilor electrice sunt în proces de modernizare, astfel încât va fi asigurată operarea aerodromului conform cerinţelor ICAO categoria III.

Pe durata lucrărilor de reconstrucţie o companie românească va efectua lucrări de supraveghere ca specialist în topografie inginerească, cartografie, proiectare şi însoţirea lucrărilor de reconstrucţie, având ca scop executarea impecabilă a proiectului.

Printre companiile de construcție implicate în proiect se numără și „Strabag Grup”, cu renume mondial în colaborare cu proiectantul elveţian „Intairplan GmbH” membru al holdingului WAM AG.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *