Economie

Aeroportul Internațional Bălți-Leadoveni și-a sistat activitatea

Astfel Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) își exprimă disponibilitatea de a discuta propuneri și inițiative care au drept scop modernizarea Aeroportului pornind de la ideea supremației intereselor de stat și cele ale cetățeanului.

Aeroport nefuncțional și în stare dezastruoasă

Potrivit unui comunicat de presă al MTID, în perioada 2013-2015, aeroportul a înregistrat un număr redus de zboruri, majoritatea fiind executate de aeronave mici și helicoptere.

În prezent, aeroportul se află într-o stare nesatisfăcătoare, infrastructura aeroportuară este uzată și degradată. Numărul redus de zboruri generează costuri nejustificare pentru întreprinderile de stat: „Moldaeroservice”, la balanța căreia se află unitatea și subdiviziunea Bălți a Î.S MoldATSA care este responsabilă pentru asigurarea serviciilor de trafic aerian pe aerodromul Bălți.

Potrivit datelor întreprinderii Moldaeroservice, actualmente întreținerea aeroportului și taxa pe impozitul funciar costă bugetul de stat circa 240 mii de lei anual.

În același timp, cheltuielile totale pentru remunerarea personalului subdiviziunii Bălți a MoldATSA, dar și costurile materiei prima, a materialelor și pieselor de schimb, cele de securitate, sănătate în muncă și altele au însumat în perioada 2013 – 2015 (primele 11 luni) circa 3.824.000 lei.
Activitatea Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni a fost sistată din 14 septembrie 2015 în legătură cu retragerea licenței de activitate conform demersului Mircea Maleca, directorul Autorității Aeronautice Civile.

S-a găsit deja investitorul

Amintim că marți, 22 decembrie Iurie Gheorghiță, reprezentantul holding-ului elvețian Militzer&Munch International Holding AG a declarat că întreprinderea pe care o reprezintă ar fi gata să investească circa 30 de milioane de euro pentru reconstrucția Aeroportului Internațional Bălți și alte 10-15 milioane de euro în prelungirea pistei de decolare

Continuare pe mold-street.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *