Social

Afaceri în sutană la Cimișeni

Sătenii sunt nemulţumiţi că protoiereul din localitate, Ion Solonaru, nu are în grija lui doar treburile bisericii, dar este tot mai interesat şi de politică, fiind consilier local şi raional, se arată într-o scrisoare semnată de 80 de locuitori ai satului, expediată pe adresa redacției TIMPUL.
Andrei Decusar a locuit mereu în Cimișeni. Acesta declară că niciodată nu a întâlnit un preot care să conducă ședințele de partid în baruri. Mai mult, potrivit lui, când a încercat să-i ceară explicații slujitorului Domnului pentru cele comise, acesta a fost la un pas de a fi călcat de mașina duhovnicului.

De asemenea, localnicii mai afirmă că preotul ar urca deseori beat la volanul automobilului său spunând mereu că „el e preot și i se permite totul”. Un alt localnic, Ion Sărăteanu, a declarat pentru TIMPUL că a apelat la serviciile unui alt preot din raion pentru a-și sfinți casa, întrucât cele ale duhovnicului din Cimișeni sunt exagerat de mari. Atunci s-a pomenit cu Ion Solonaru în curte cum îl trăgea pe celălalt preot de sutană, îl înjura și îl alunga din ograda omului.

Pe lângă aceasta, soția lui Ion Solonaru este asistent social în localitate. Localnicii susțin că ea ar împărți ajutoarele nu după nevoi, dar după frecvența cu care se duc familiile la biserică. O altă săteancă, Galina Rusu spune că aceste familii care beneficiază de ajutor vin să le ridice la biserică, adică la asistenta socială acasă și nu la primărie, deoarece aceasta foarte rar pășește pragul biroului. Femeia mai afirmă că și familia preotului este trecută în lista celor care primesc ajutor din partea statului.

Potrivit localnicilor, lista fărădelegilor comise de preot nu se încheie aici. Unii locuitori, care n-au vrut să-și facă public numele, au mai afirmat că slujitorii de la biserică sunt de fapt slugile preotului. „O tânără, care era femeie de serviciu la biserică, adesea era văzută prășind în viile și lanurile de porumb ale preotului, iar acesta din urmă mergea și controla dacă nu a mai rămas vreo buruiană netăiată”, a conchis localnicul.
De cealaltă parte, familia Țurcanu din Cimișeni, neagă că preotul ar fi cel vinovat. Aceștia afirmă că primarul localității, Ghenadie Rabei, este cel care vrea să scape de preot, deoarece el ar fi luat apărarea unui bărbat bătut de alesul local.

„Acum două luni, primarul a bătut un bărbat până acesta a ajuns la reanimare. Preotul l-a susținut pe bărbatul bătut și a semnat ca martor, deoarece a văzut tot ce s-a întâmplat atunci. De asta primarul vrea să alunge părintele împreună cu niște prieteni de-ai lui ca să scape basma curată. Am văzut și noi scrisoarea, dar sunt minciuni scrise acolo”, au vociferat membrii familiei Țurcanu.
Preotul Ion Solonaru nu a fost de găsit pentru a oferi un comentariu la cele expuse mai sus, acesta aflându-se peste hotare în prezent. TIMPUL va reveni cu reacția preotului în edițiile următoare.

Vasile Dosca

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *