Actualitate

Afacerile cu morminte iau amploare în Moldova. 150 de euro, mită, pentru un loc de veci

Cât plătim pentru locul de veci?

Dumitru Elinciuc, într-un singur an a avut de înfruntat două tragedii. Mai întâi a decedat mama lui, apoi tatăl. Bărbatul ne-a afirmat că a dorit să-i înmormânteze unul lângă celălalt, iar, după lungi tratative cu conducerea cimitirului, a reușit.

„La început spuneau că nu e posibil, deoarece mama nu are un an de când a murit, iar în jur nu mai este spațiu. Deci trebuia să sape un mormânt peste mormânt. Îmi propuneau tocmai la capătul cimitirului aproape de Grătiești, iar eu am refuzat. Am dus lungi tratative cu vice-directorul instituției, dar nu a acceptat. Atunci am apelat la un prieten care are cunoscuți în primărie și mi-au cerut 150 de euro ca să pot săpa mormântul tatălui, apoi încă 1500 de lei am plătit pentru săpături, spațiu și celelalte. Am rămas foarte mirat să aud că și alți prieteni au trecut prin aceeași experiență”, a spus Dumitru.

Mita – veșnică – și la cimitire!

Majoritatea oamenilor pe care i-am găsit prin cimitir se plâng de angajații Combinatului Servicii Funerare pentru faptul că așteaptă mită. Eugenia Novac spune că 700 de lei a achitat administratorului numai pentru a-i permite să taie un pom sădit tot de ea pentru a-și înmormânta feciorul.

„Când a decedat soțul meu, am sădit aici un nuc, ziceam că atunci când o să vin la mormânt, să stau la umbră. Fiul meu a trecut printr-un accident în urma căruia a decedat. Administratorul de la cimitir în niciun caz nu-mi permitea să tai copacul sădit de mine pentru a săpa mormântul fiului. Atunci am scos 700 de lei din buzunar că atât mai aveam și le-am aruncat pe masă. După jumătate de oră m-au sunat și mi-au zis că au început să sape groapa”, povestește femeia.

Și Anatol Plugaru ne-a spus că a fost presat să ofere mită, însă a insistat și nu a dat nicio copeică.

„De la mine cereau 600 de lei că sapă lângă monumentul vecinului și se temeau să nu-l zgârie, iar banii urma să-i las ca rezervă în cazul în care vecinul făcea gâlceavă”, a afirmat bărbatul.

Directoarea Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan spune că nicio persoană nu a depus plângere împotriva unui angajat pe motiv că i-ar fi cerut mită.

„La intrarea în cimitire este un panou mare pe care scrie prețurile aprobate de Consiliul Municipal Chișinău. Rog pe cei care au fost impuși să dea mită să se adreseze la mine. Angajații noștri nu trebuie să ceară de la nimeni nici un leu mai mult. Taxa care se achită este de 1759 lei, 1759 lei să achite. Sunt surprinsă că toate aceste informații ajung în presă, dar nu la noi”, a afirmat Ludmila Boțan.

Un simplu calcul arată că pentru a înmormânta o persoană în Chișinău, trebuie să scoatem din buzunar 2872 lei, dintre care 644 lei pentru săpatul gropii, 115 lei pentru arenda în cimitir, plus taxele de transportare 501 lei și fabricare a sicriului 612 lei.

Combinatul Servicii Funerare Chișinău:
644 lei săpatul mormântului
1115 lei arenda mormântului în cimitir
612 lei – fabricarea sicriului
501 lei – transportarea la cimitir

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *