Externe

Afganistanul este lovit de al treilea cutremur într-o săptămână

Al treilea cutremur din ultima săptămână a lovit vestul Afganistanului. Cele două precedente au provocat moartea a peste 2.000 de persoane.

Institutul Geologic al SUA (USGS) a anunțat că seismul cu magnitudinea de 6,3 cu epicentrul la o adâncime de 6,3 km s-a produs la 34 km de Herat – al treilea oraș ca mărime din Afganistan, situat în apropiere de granița cu Iranul.

Potrivit organizației internaționale Médecins Sans Frontières, două persoane și-au pierdut viața și peste 150 de persoane au fost internate în spitalul din Herat cu răni. Bilanțul victimelor este mult mai mic de această dată, dar este posibil ca numărul morților să crească odată ce ajutoarele vor ajunge în satele afectate

Yahya Kalila, director al organizației Medici Fără Frontiere în Afganistan, a declarat pentru agenția de presă AFP că bilanțul victimelor este probabil să fie scăzut, deoarece oamenii speriați de cutremurul precedent, din 7 octombrie, au dormit în corturi, afară, mai degrabă decât în casele lor.

După primele cutremure, oamenii au fost prea speriați pentru a se întoarce sub acoperiș, dar în curând va fi prea frig pentru a dormi afară

De la revenirea talibanilor la putere, Afganistanul a intrat în criză economică, iar ajutorul internațional care obișnuia să ajungă direct la guvernul țării a încetat.

Cutremurele nu sunt rare în Afganistan, în special în jurul sistemului muntos Hindu Kush, care se află la joncțiunea dintre plăcile tectonice eurasiatică și indiană.

În iunie anul trecut, un cutremur cu magnitudinea 5,9 a lovit provincia Paktia, ucigând peste 1.000 de persoane și lăsând zeci de mii de oameni fără adăpost.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *