Află cum califică Diacov, Cernei şi Focşa acţiunile “tineretului rus”
Iniţiatorii aşa-zisei campanii „Memoria generaţiilor” instalaseră două corturi pe strada Ioan Cuza Vodă, pentru a aduna semnături de la locatari, în sprijinul revenirii la denumirea Belski, purtată în timpurile sovietice. Se vorbeşte că în spatele acestui partid ar sta deputatul comunist Igor Dodon. Totodată, „Patrioţii Moldovei” şi-au pus în gând să scoată şi Piatra comemorativă, instalată la 28 iunie 2010 în faţa Guvernului, pe locul unde urmează să fie înălţat un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului comunist. Am solicitat mai mulţi funcţionari publici, punându-le următoarea întrebare:
„Cum calificaţi acţiunile Ligii Tineretului Rus şi ale Partidului „Patrioţii Moldovei”?
Vladimir Guriţenco, pretorul sectorului Botanica
Am aflat despre această stranie acţiune din spusele unor locatari de la Botanica, pe la ale căror uşi au bătut persoane care adunau semnături. La pretură n-a intrat nimeni… Ce să vă spun? E o absurditate. Lumea s-a deprins cu denumirea străzii Ioan Cuza Vodă. A fost şi bulevardul Armatei Sovietice, care acum poartă numele lui Traian. Tot aici a fost înălţată columna lui Traian. Eu cred că trebuie să mergem înainte, să nu ne uităm în trecut. Chiar dacă sectorul Botanica e unul specific, unde locuiesc mai mulţi alolingvi, lumea înţelege cum stau lucrurile şi nu acceptă provocările.
Dumitru Diacov, deputat, preşedintele de onoare al Partidului Democrat
Trăim într-o ţară democratică şi fiecare spune ce-i trăsneşte prin cap. Important e ca deciziile să fie legale, în conformitate cu legislaţia. În cazul de faţă, deciziile sunt luate de către Consiliul municipal. Eu cred că acum nu trebuie să purcedem la schimbarea denumirii străzilor. Avem lucruri mult mai importante de făcut, pentru ţară, pentru neam, pentru viitorul RM.
Oleg Cernei, consilier municipal pe listele PL
„Memoria generaţiilor”, în cazul de faţă, se referă la cea a minorităţilor etnice – mai exact, la cea a unei singure minorităţi, care ne-au venit din Siberia. Spaţiul etnic al capitalei este cu totul altceva, aici predomină populaţia băştinaşă. În anii 2003-2007, la solicitarea comuniştilor, Consiliul municipal a examinat problema schimbării denumirii străzilor şi a constatat că, deşi sub aspect politic acest lucru ar putea fi înţeles, din punct de vedere financiar ar fi o catastrofă. Unde mai pui că locatarii trebuie să facă schimbări în actele de identitate şi în documentele de la Oficiul cadastral… În afară de aceasta, ţin să vă informez că există Comisia municipală pentru reglementarea toponimiei urbanistice şi instalarea plăcilor comemorative, în frunte cu savantul Anatol Eremia, din care fac parte istorici şi lingvişti. Ea examinează toate problemele legate de acest aspect în cunoştinţă de cauză. Când s-a discutat în Consiliul municipal, comisia sus-numită a constatat că oraşul Chişinău nu e legat de numele lui Belski şi nu are nimic cu acesta.
Boris Focşa, ministrul Culturii
Eu cred că timpul merge înainte. Întoarcerea în trecut este nu doar anevoioasă, dar şi periculoasă. I-aş sfătui pe iniţiatorii acestei campanii să citească Legea privind patrimoniul imaterial, care se află acum în Parlament şi să vadă ce înseamnă patrimoniu. Repet: orice întoarcere în trecut este periculoasă şi nu poţi schimba nimic. Noi avem atâtea probleme de rezolvat, care ţin de dezvoltarea economiei, a culturii şi nu ne arde de provocări.
Lucia Culev, şefa Direcţiei cultură a municipiului Chişinău
Nu mai există drum înapoi. E contraproductiv şi periculos. M-a mirat că liderul „Patrioţilor Moldovei”, Mihail Garbuz, a schimonosit numele lui Grigore Vieru, vorbind de bulevardul Gheorghe Vieru. În spatele lor stă Klimenko şi Dodon. Le-am recomanda să citească opera poetului Grigore Vieru şi atunci vor veni cu alte idei şi n-o să se mai ocupe de provocări.