Ultima oră

AFP: Participanţi la contramanifestaţia puterii la Kiev, plătiţi si puţin entuziaşti

Participanţi aduşi din ţară la contramanifestaţia organizată de putere sâmbătă, în apropiere de manifestaţia proeuropenilor, afirmă că li s-a promis suma de 250 de grivne (aproximativ 20 euro), iar susţinătorii lui Ianukovici erau mai puţin entuziaşti decât cei ai opoziţiei.

"Am fost înşelaţi!", declară Tetiana, o pensionară ucraineană, care afirmă că nu ştia că, acceptând să vină sâmbătă la Kiev, avea să participe la un miting de susţinere a preşedintelui Viktor Ianukovici.

"Ni s-a spus că această manifestaţie ar fi pentru pace şi unitatea Ucrainei, iar la faţa locului s-a dovedit că este un miting în favoarea Partidului Regiunilor" al preşedintelui Ianukovici, se plânge Tetiana Skliarenko, în vârstă de 58 de ani, care locuieşte în oraşul Koziatîn, la sud-vest de Kiev, şi care a parcurs aproximativ 200 de kilometri cu autobuzul, într-un grup, fără să fie remunerată.

Ea spune că a înţeles despre ce este vorba abia când a ajuns în Piaţa Europa, unde puterea a organizat sâmbătă o mare contramanifestaţie, la doar câteva sute de metri distanţă de Piaţa Independenţei (Maidan), centrul mişcării proeuropene, care contestă regimul.

"Organizatorii au promis că ne vor plăti 250 de grivne (un pic peste 20 de euro, o sumă care a devenit atractivă într-o ţară aflată în criză). Nu i-am primit încă", mărturiseşte ea, şoptind "poate după miting, în autobuz".

Această manifestaţie, la care au participat aproximativ 35.000 de persoane, potrivit unui jurnalist AFP – 60.000 potrivit poliţiei sau 200.000 potrivit organizatorilor -, se dorea o demonstraţie în forţă, cu o zi înaintea unei mari mobilizări a opoziţiei prevăzute duminică.

Printr-un decret prezidențial, publicat astăzi pe site-ul președinței de la Kiev, Victor Ianukovici a suspendat două înalte oficialități: primarul Capitalei, Oleksandr Popov și adjunctul Consiliului Național de Securitate și Apărare. Anunțul a apărut după ce, mai devreme, Biroul Procurorului-General spusese că aceștia și alți doi funcționari sînt anchetați sub suspiciunea de abuz de putere și vor fi plasați curînd în arest la domiciliu.

Informațiile au parvenit în timp ce mii desusținători ai guvernului s-au adunat în centrul Kievului, la o contra-manifestație la acea a protestatarilor opoziției. Unul din demonstranți declara cu acest prilej agenției Reuter: „avem lideri, cel dintîi este președintele, iar el este țarul nostru, cum se spunea în trecut și vom merge prin foc și apă pentru el.”

Demonstrația pro-guvernamentală s-a desfășurat în prezența unor importante efective ale forțelor de poliție, o unitate a forțelor speciale separînd protestatarii din Piața Independenței de cei proguvernamentali.

Premierul Mikola Azarov li s-a adresat demonstranților pro-guvernamentali, demonstrația fiind transmisă în direct de televiziunea de stat, și i-a invitat pe oamenii politici să se așeze la masa negocierilor, cerîndu-le în același timp protestatarilor să se întoarcă la casele lor. După spusele premierului: „Potrivit informațiilor mele, avem aceste proteste doar la Kiev. În restul țării domnește mai curînd calmul. Și trebuie să aducem pacea și la Kiev. În timp ce veneam la această adunare, am privit cu durere în suflet ceea ce se petrece la Kiev. Așa că fac un apel pentru curaj din partea oamenilor politici. Să le spunem oamenilor, duceți-vă la famiile voastre, întorceți-vă la lucrul dvoastră.”

Azarov a negat „categoric” informațiile că guvernul ar plănui să semneze documentele pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală condusă de Rusia. El a spus, de asemenea, că Ucraina nu va accepta să semneze un acord cu Uniunea Europeană și că „este pe cale să dea faliment.”

Primul ministru a mai declarat că liderii opoziției ar spune povești atunci cînd susțin că „dacă vom semna Acordul [de Asociere] vom călători liber în Europa. Demnitarul a pretins că Ucraina ar trebui în prealabil să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex și să adopte legislația referitoare la drepturile minorităților sexuale, insistînd că societatea ucraineană nu este pregătită pentru asemenea evoluții.

Pe de altă parte, într-un interviu difuzat astăzi, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus că demonstranții ucrainieni ar fi supra-reacționat. Vorbind la canalul de televiziune Rossia 24, Lavrov a spus: „Este uimitor cum o țară întreagă se află la marginea isteriei, din cauza unei decizii luate de guvernul legitim al Ucrainei.” Lavrov a criticat Occidentul pentru ceea ce a numit o implicare excesivă în proteste, spunînd: „Faptul că partenerii noștri occidentali au pierdut, aparent, sensul realității este de o mare tristețe pentru mine.

Doi senatori americani sînt așteptați să participe la adunarea de masă programată pentru duminică, la Kiev. Un purtător de cuvînt al senatorului McCain, candidat în 2008 la președinția Statelor Unite din partea Partidului Republican, a spus vineri că senatorul plănuiește să călătoarească la Kiev și „să se întîlnească cu oficialități guvernamentale, lideri ai opoziției și reprezentanți ai societății civile care activează pentru a determina viitorul țării lor”.

Se așteaptă ca la Kiev, lui McCain să i se alăture senatorul democrat Chris Murphy, președintele Subcomitetului pentru Europa din Senatul american.


"La începutul manifestantiei crica 60.000 de oameni se adunasere în piaţă Europei din Kiev" a declarat pentru France Presse Olga Bilyk, purtătoare de cuvânt al poliţiei.

Organizatorii au afirmat, la faţă locului, că numărul celor care demonstrează este 200.000, însă jurnaliştii AFP relatează că sunt mult mai puţini de atât.

Ianukovici este vizat de trei săptămâni de o mişcare amplă de contestare a manifestanţilor şi opoziţiei politice pro-europeni, care îi cer demisia, după ce a renunţat la Acordul de asociere cu UE.

Cele trei principale partide ale opoziţiei parlamentare (Batkivşcina, Udar şi Svoboda) au făcut apel la o nouă mare manifestaţie duminică.  

Sursa: AFP/ Europalibera

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *