CSI / Rusia

AFP: Un tribunal din Moscova îl menține în arest pe jurnalistul american Evan Gershkovich

Joi, un tribunal din Moscova a respins cererea de eliberare a jurnalistului american Evan Gershkovich, confirmând prelungirea până la 30 august a arestului preventiv al acestuia pentru acuzaţii de spionaj pe care el le respinge, transmite AFP.

După o audiere cu uşile închise, un judecător al tribunalului municipal din Moscova a decis ”să nu accepte” apelul lui Evan Gershkovich împotriva încarcerării sale, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului.

Menționăm că la sfârşitul lunii mai, reporterul Wall Street Journal făcuse apel împotriva prelungirii detenţiei sale provizorii.

Înainte de începerea şedinţei de joi, acesta a apărut în faţa presei în cuşca de sticlă rezervată deţinuţilor, îmbrăcat în blugi şi cu un tricou negru.

„Am fost extrem de dezamăgiţi de respingerea apelului său”, le-a declarat jurnaliştilor, după audiere, ambasadoarea SUA în Rusia, Lynne Tracy.

De asemenea, ea a precizat că trei cereri de vizite consulare pentru Evan Gershkovich la închisoare au fost respinse de autorităţile ruse de când a fost acordată o primă vizită în aprilie.

”Cu toate acestea, astăzi, în sala de judecată, Evan a continuat să arate o forţă remarcabilă şi rezistenţă în aceste circumstanţe foarte dificile”, a declarat ambasadoarea SUA.

Părinţii jurnalistului, Mihail Gershkovich şi Ella Milman, care au fost de asemenea prezenţi la audiere, s-au abţinut de la orice comentariu pentru presă, la fel ca şi avocaţii reporterului.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în Rusia la sfârşitul lunii martie în timp ce realiza un reportaj din Ekaterinburg (Urali) şi a fost acuzat de spionaj. Kremlinul susţine că el a fost reţinut ”în flagrant delict”, fără a furniza însă nicio dovadă, dosarul fiind clasificat ca secret.

Evan Gershkovich, angajatorul său Wall Street Journal şi autorităţile americane resping categoric aceste acuzaţii, care sunt pasibile de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

”Acuzaţiile împotriva lui sunt fără fundament, este un jurnalist nevinovat”, a declarat joi ambasadoarea americană în Rusia.

Anterior, Evan Gershkovich, care a lucrat pentru AFP la Moscova, este primul jurnalist străin arestat în Rusia pentru spionaj de la căderea Uniunii Sovietice. El este în prezent deţinut în închisoarea Lefortovo din Moscova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *