ActualitateExterne

Africa ar putea primi un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU

Șeful ONU, António Guterres, solicită un loc permanent în Consiliul de Securitate pentru Africa. Propunerea face parte din strategia de corectare a nedreptăților istorice. În prezent, în consiliu sunt cinci membri permanenți, China, Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA, conform Mediafax.

Șeful ONU, António Guterres, a cerut ca Africa să primească un loc permanent în Consiliul de Securitate al organizației, ca parte a reformelor pentru „corectarea nedreptăților istorice”.

„Lumea s-a schimbat din 1945. Dar componența Consiliului, în ciuda câteva schimbări, nu a ținut pasul”, a spus Guterres, potrivit BBC.

Consiliul de Securitate este compus din cinci membri permanenți, China, Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA. De asemenea, consiliul are 10 membri care nu sunt permanenți. Ei sunt alocați pe regiuni, dar spre deosebire de cei cinci membri permanenți, nu au drept de veto.

Consiliul de Securitate al ONU are responsabilități importante, inclusiv autorizarea operațiunilor de menținere a păcii, impunerea de sancțiuni internaționale și determinarea modului în care ONU ar trebui să răspundă conflictelor din întreaga lume.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *