Afaceri

Agenții economici ar putea EXPLOATA CONACELE din Moldova timp de 100 de ani

Acest lucru va fi posibil dacă se va reuşi încheierea unui parteneriat public privat între stat şi agenţi economici. Ideea a fost lansată de Agenţia pentru Inspectarea Monumentelor, care preconizează să eleboreze şi o iniţiativă legislativă în acest sens.

Potrivit calculelor efectuate de Agenţia pentru Inspectarea Monumentelor, un conac renovat ar aduce anual în bugetul de stat venituri de câteva sute de mii de lei. Acest lucru ar fi posibil dacă agentul economic va avea dreptul să contruiască alături de conac un hotel sau o pensiune, care îi va aduce profit. Asta în condiţiile în care privatizarea conacelor a fost interzisă încă în 1998.

În total, în Republica Moldova există 129 de conace. Mai mult de jumătate dintre ele sunt ruinate sau pe cale de a se risipi. Totodată, 30 la sută dintre monumentele de arhitectură sunt în proprietate privată. Starea lor este însă, la fel de proastă ca şi a monumentelor istorice care se află în proprietatea statului.

În prezent, conacele se află în gestiunea autorităţilor publice locale. Doar pentru restaurarea unui conac este nevoie, în medie, de 17 milioane de lei.

Sursa: publika.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *