Economie

Agenţii economici vor fi obligaţi să anunţe Fisc-ul despre tranzacţiile mai mari de 100 mii lei

Nicolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), a menţionat, astăzi, la o conferinţă de presă, că acest fapt va permite depistarea firmelor fantomă, în acest sens urmînd să fie creată şi o subdiviziune nouă în cadrul Fisc-ului care va monitoriza permanent informaţiile respective. În context, Platon a specificat că în anul curent organele fiscale vor reduce numărul controalelor totale la întreprinderi, dar le vor spori pe cele operative la contribuabilii care nu se vor conforma benevol legii.

De asemenea, în anul curent, IFPS urmează să elaboreze mecanismul privind evaluarea veniturilor în baza metodologiei indirecte, precum şi de reglementare a tranzacţiilor efectuate prin zonele off-shore.

Platon a mai anunţat că în acest an va fi iniţiată reorganizarea instituţională a Serviciului Fiscal, care prevede ca în următorii patru ani, din 25 de oficii teritoriale să rămînă doar opt oficii regionale.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal, eschivarea de la achitarea impozitelor în toate domeniile economiei naţionale prejudiciază bugetul de stat cu miliarde de lei. Anual, numai în urma controalelor efectuate la agenţi economici, sînt percepute, în medie, în jur de 400 milioane de lei, în contextul evaziunilor fiscale.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *