Actualitate

Agenții FBI, percheziții acasă la Donald Trump: au spart seiful și căutau documente clasificate de la Casa Albă

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat că agenţi FBI i-au percheziţionat, luni, proprietatea sa din Mar-a-Lago şi au i-au spart seiful, posibil legat de o anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA privind eliminarea de către Trump a dosarelor prezidenţiale oficiale în staţiunea din Florida, scrie Reuters.

Percheziţia fără precedent a locuinţei unui fost preşedinte ar marca o escaladare semnificativă în ancheta înregistrărilor, care este una dintre numeroasele anchete cu care se confruntă Trump din perioada în care a fost în funcţie şi de când făcea afaceri private, informează News.ro.

Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze acţiunea, despre care Trump a spus într-o declaraţie că a implicat un „grup mare de agenţi FBI”. Cartierul general al FBI din Washington şi biroul său din Miami au refuzat să comenteze.

Căutările agenţilor s-ar fi concentrat pe cutii cu documente pe care Trump le-a adus cu el de la Casa Albă la clubul din Florida, a scris The New York Times, citând două persoane anonime, familiare cu ancheta.

Trump a spus că proprietatea „este în prezent asediată, atacată şi ocupată”. Nu a spus de ce a avut loc percheziţia.

„După ce am lucrat şi cooperat cu agenţiile guvernamentale relevante, această operaţiune neanunţată asupra casei mele nu a fost necesară sau adecvată”, a spus Trump, adăugând: „Chiar au intrat în seiful meu!”.

CNN a informat că Trump nu se afla pe proprietate la momentul operaţiunii şi că FBI a executat un mandat de percheziţie pentru a intra în incintă. CNN a mai precizat că percheziţia a fost legată de documente clasificate, citând surse anonime.

Trump, a cărui casă a devenit clubul din Palm Beach de când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, şi-a petrecut, în general, verile la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, deoarece Mar-a-Lago se închide de obicei, în mai, pe timpul verii.

Departamentul de Justiţie a început o investigaţie cu privire la eliminarea de către Trump a înregistrărilor de pe proprietatea din Florida, a declarat în aprilie o sursă familiarizată cu cazul.

Ancheta vine după ce Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor din SUA a notificat în februarie Congresul că a recuperat aproximativ 15 cutii cu documente de la Casa Albă din casa lui Trump aflată în Florida, dintre care unele conţinând materiale clasificate.

Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor din SUA a anunţat la acel moment că extinde o anchetă asupra acţiunilor lui Trump şi a cerut Arhivelor să predea informaţii suplimentare.

Trump a confirmat anterior că a fost de acord să înapoieze anumite înregistrări la Arhive, numind-o „un proces obişnuit şi de rutină”.

Pe lângă cazul înregistrărilor, Trump este investigat inclusiv în ancheta Congresului asupra atacului susţinătorilor lui asupra Capitoliului SUA şi pentru încercarea de a influenţa rezultatele alegerilor din statul Georgia în 2020.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.