Internațional

Agențiile de informații americane avertizaseră asupra unui posibil dezastru în Afganistan, în ciuda asigurărilor date de Biden

O evaluare a serviciilor de informații din SUA a descris recent o perspectivă din ce în ce mai dură privind înaintarea talibanilor în Afganistan, deși președintele Biden și consilierii săi spuneau public că este puțin probabil să se întâmple. Potrivit actualilor și foștilor oficiali ai guvernului SUA au existat avertismente despre prăbușirea rapidă a trupelor afgane, notează The New York Times.

Până în iulie, mai multe rapoarte de informații deveniseră din ce în ce mai pesimiste, întrebându-se dacă forțele de securitate afgane vor opune o rezistență serioasă și dacă guvernul ar putea rămâne în capitala Kabul. Președintele Biden a declarat pe 8 iulie că este puțin probabil ca guvernul afgan să se prăbușească și că nu va exista o evacuare atât de haotică a americanilor ca la sfârșitul războiului din Vietnam.

Oficialii administrației Biden și planificatorii militari afgani nu au reușit să asigure aeroporturile majore și apariția a mii de insurgenți. Apar întrebări despre ceea ce părea nepregătit pentru a face față întoarcerii talibanilor și pentru a proteja ieșirea finală a Statelor Unite din țară.

Un raport din iulie, când zeci de districte afgane s-au prăbușit și luptătorii talibani au asediat mai multe orașe importante, a subliniat faptul că guvernul afgan nu era pregătit pentru atacul talibanilor, riscând astfel securitatea Kabulului.

Agențiile de informații au prezis că, dacă talibanii ar ocupa orașul, un lanț de prăbușiri va avea loc rapid, iar forțele de securitate afgane ar avea un risc ridicat să cedeze. Nu este clar dacă alte rapoarte din această perioadă au oferit o viziune mai optimistă asupra capacității guvernelor afgane și a Kabulului de a rezista rebelilor.

Analiza furnizată Congresului a concluzionat că talibanii au învățat lecția de la preluarea țării în anii ’90. Conform acestui raport, grupul militant a asigurat mai întâi o trecere a frontierei, a capturat capitala statului și a ocupat centura de nord a țării, înainte de a se muta la Kabul. Aceasta este o previziune care s-a dovedit a fi exactă.

Dar o decizie cheie a SUA a fost luată cu mult înainte de iulie, când a existat un consens între agențiile de informații că guvernul afgan ar putea dura până la doi ani, ceea ce ar fi fost suficient pentru o retragere ordonată. Când Departamentul de Stat a dispus scoaterea personalului neesențial de la ambasada Kabul, pe 27 aprilie, oficialii au spus că serviciile de informații generale ar fi prezis că preluarea de către talibani a țării ar fi durat cel puțin 18 luni.

Un înalt oficial guvernamental care a vorbit sub anonimat despre rapoarte de informații sensibile a spus că agențiile de informații nu au furnizat niciodată previziuni clare despre preluarea iminentă a talibanilor, deoarece situația a devenit mai volatilă începând din luna iulie. Oficialii au declarat că evaluarea lor nu a primit cel mai înalt nivel de certitudine al autorităților.

Cu o săptămână înainte de căderea Kabulului, analiza generală a serviciilor de informații arătase că preluarea talibanilor era inevitabilă, au spus oficialii.

O purtătoare de cuvânt a CIA și directorul de informații naționale au refuzat să discute evaluarea dată Casei Albe. Cu toate acestea, oficialii serviciilor de informații au recunoscut că analiza instituției lor a fost liniștitoare și că evaluările s-au schimbat în ultimele săptămâni.

Joe Biden: Situația „s-a degradat mai repede decât ne așteptam”

Într-un discurs susținut luni, Joe Biden a declarat că administrația sa „a planificat orice situație de urgență” în Afganistan, dar situația „s-a degradat mai repede decât ne așteptam”.

Confruntați cu dovezi clare ale prăbușirii trupelor afgane, oficialii americani au început să dea vina pe serviciile interne, inclusiv o declarație a Casei Albe care sugerează un eșec în operațiunile de informații.

Serviciile de informații au prezis de multă vreme victoria finală a talibanilor, chiar înainte ca președintele Donald J. Trump și Joe Biden să decidă retragerea trupelor lor. Informațiile au furnizat termene diferite. Își puneau întrebări cu privire la disponibilitatea forțelor de securitate afgane de a lupta fără americani de partea lor, dar nu au anticipat un colaps în câteva săptămâni.

Cu toate acestea, evaluarea a devenit mai pesimistă ca niciodată, întrucât talibanii au obținut mai multe victorii în ultimele luni, potrivit actualilor și foștilor oficiali. Raportul din această vară a pus sub semnul întrebării disponibilitatea forțelor de securitate afgane de a lupta și capacitatea guvernului de la Kabul de a menține puterea.

Un alt raport al CIA din iulie a declarat că forțele de securitate și guvernul afgan au pierdut controlul drumului care duce la Kabul și a evaluat supraviețuirea guvernului central ca fiind în pericol serios. Alte rapoarte ale serviciilor de informații și cercetare ale Departamentului de Stat au subliniat, de asemenea, că trupele afgane nu au reușit să lupte împotriva talibanilor, sugerând că înrăutățirea securității ar putea duce la prăbușirea guvernului, au spus oficialii guvernamentali.

Timothy S. Burgreen: Știam cu toții că Afganistanul nu ar fi putut să se apere sau să guverneze fără a-și întări armata

Timothy S. Burgreen, fost director de personal al Comitetului de Informații al Camerei, a spus: „Știam cu toții că Afganistanul nu ar fi putut să se apere sau să guverneze fără a-și întări armata”.

Afganistanul a fost neglijat în evaluarea anuală privind amenințările, publicată în luna aprilie de directorul de informații naționale. Cu toate acestea, scurta discuție a fost dezastruoasă, subliniind că este convins că talibanii vor obține o victorie militară.

„Talibanii vor obține probabil câștiguri pe câmpul de luptă și, dacă coaliția retrage sprijinul, guvernul afgan va lupta pentru a-i ține pe talibani departe”, se spune în raport.

Cu toate acestea, deși este adevărat că CIA a prezis prăbușirea guvernului afgan, actualii și foștii oficiali, analiștii instituționali, domnul Trump și apoi domnul Biden, nu puteau spune cât de curând se va întâmpla acest lucru. O predicție clară cu privire la cât de repede o să se retragă o armată este adesea dificil de făcut.

Doi foști oficiali ai cabinetului Trump care au analizat unele dintre evaluările CIA asupra Afganistanului au declarat că agențiile de informații au avertizat cu privire la puterea guvernului afgan și a forțelor de securitate. Cu toate acestea, autoritățile s-au împotrivit acordării unui interval de timp precis, iar evaluările ar putea fi deseori interpretate într-o varietate de moduri, inclusiv concluzia că Afganistanul s-ar putea prăbuși rapid sau poate în timp mai îndelungat.

De asemenea, comunitatea de informații continuă să se confrunte cu dezacorduri aprige. CIA este pesimistă cu privire la instruirea forțelor de securitate afgane, de ani de zile. Cu toate acestea, Agenția de Informații pentru Apărare și alte agenții de informații din cadrul Pentagonului au oferit o evaluare mai optimistă a disponibilității Afganistanului, potrivit actualilor și foștilor oficiali.

Evaluarea activităților militare și de informații pe care guvernul Kabul le furniza susțineau că va dura cel puțin un an înainte ca preluarea țării de către talibanilor să aibă loc.

„Majoritatea evaluărilor SUA, în interiorul și în afara guvernului SUA, s-au concentrat mai mult pe cât de bune ar fi forțele de securitate afgane în lupta împotriva talibanilor. Seth G., expert afgan la Institutul de Afaceri Internaționale Strategice din Washington. „De fapt, ei nu s-au luptat niciodată”, a spus Jones.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *