Actualitate

Agricultorii anunță prtoteste de amploare, mâine îți vor scoate în stradă tehnica agricolă: Prim-ministra nu a găsit timp să discute cu noi

Mâine, 21 iunie, agricultorii din cadrul Asociației Forța Fermierilor (AFF) vor scoate tehnica agricolă în stradă, ca formă de protest față de guvernare, pentru faptul că nu au satisfăcut cerințelor cerute anterior Guvernului și Parlamentului, potrivit Realitatea.md.

Potrivit politicianului, Alexandr Slusari, protestul va începe la ora 10:00 și va fi „o formă de avertizare, cu scoaterea tehnicii pe mai multe trasei din raioanele din țară”.

„În situația lipsei de dialog cu conducerea țării privind revendicările noastre, Asociația Forța Fermierilor anunță pentru mâine, 21 iunie, la orele 10:00 un protest de avertizare cu tehnica agricolă în mai multe raioane. Va fi o manifestație cu lozinci doar economice. Toate forțele politice rugăm să ne ocolească. Orice încercare de a politiza protestul vom considera drept provocare și vom lua măsuri de curmare”, anunță Slusari.

Vă amintim că, la data de 13 iunie curent, AFF a anunțat despre un posibil protest „de amploare” din partea membrilor Asociației, dacă autoritățile nu vor satisface cerințele fermierilor afectați de crize, majorările continue la carburanți și seceta ce s-a abătut asupra Republicii Moldova.

AFF afirmă că, „cu părere de rău, în toată această perioadă prim-ministra așa și nu a găsit timp să discute cu reprezentanții organizației, iar ședința de lucru cu președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu nici un rezultat”.

Astfel, potrivit unei declarații a AFF, în cadrul acțiunilor de protest, agricultorii vor cere:

  • restituirea accizelor în sumele depline la toata motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare;
  • compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni;
  • neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei pănă la 1,5 lei per litru;
  • deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grău de la fermierii autohtoni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *