Economie

Agricultorii din Lopatna și Jora de Jos vor avea un sistem de irigare modern

Viceambasadoarea SUA în Republica Moldova, Kara McDonald a efectuat o vizită în satele Lopatna și Jora de Jos pentru a vedea rezultatele investiției a peste 15 milioane de dolari acordați de Congresul american prin intermediul Corporației „Provocările Mileniului” pentru reabilitarea sistemulor de irigare. Aici se desfășoară lucrări de schimbare a conductelor învechite de azbociment cu țevi de oțel și plastic rezistent, precum și construcția stațiilor de pompare moderne. Agricultorii din cele cinci sate s-au organizat în două Asociații a Utilizatorilor de Apă pentru Irigații: „Agro-Rufeni” (Lopatna) și „Jorele” (Jora de Jos). Acestea vor gestiona noile sisteme de irigare și vor stabili tarifele pentru apă fără a apela la intermediari. De fapt, aceasta a fost una din condițiile pe care le-a înaintat SUA autorităților din Republica Moldova înainte de lansarea proiectului: ca sistemele de irigare să nu mai fie gestionate de Agenția „Apele Moldovei”, ci de agricultorii înșiși. 

Lucrările de la Lopatna sunt realizate de către compania românească Hidroconstrucția în asociere cu IAMSAT Muntenia, iar reabilitarea sistemul de irigații în Jora de Jos este efectuată de compania fraceză Sade France. Finalizarea acestora este prevăzută pentru luna noiembrie 2014 și, respectiv, august 2015. 

După ce sistemele vor începe să funcționeze, printre beneficiarii se vor număra peste 1200 de agricultori care dețin circa 1700 de ha de terenuri. 

Precizăm că programul „Compact” al Corporației „Provocările Mileniului” în valoare de 262 milioane de dolari prevede reabilitarea a 10 sisteme de irigare din Republica Moldova. 

Timpul.md (I.M.)

  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *