Social

Agricultorii protestează AZI în întreaga republică

În cadrul unei conferinţe de presă, organizate ieri la Chişinău, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a declarat că acţiunile sunt întreprinse de către agricultori pentru a-şi apăra interesele în faţa statului. El a amintit că, începând cu luna martie, producătorii agricoli au participat la elaborarea politicii fiscale pentru anul 2013. Totodată, fermierii au avut întâlniri cu persoane de răspundere din stat, au adresat o scrisoare preşedintelui R. Moldova. Cu regret, a constatat el, doleanţele fermierilor nu au fost luate în considerare, iar Parlamentul a votat legea prin care obligă producătorii agricoli ca în anul viitor să plătească o taxă pe valoare adăugată la produsele agricole de 20 la sută, pe când, în 2010, ea era de 8%. Astfel, ei vor fi obligaţi să verse la buget circa 500-600 mln. lei, în schimb acesta va pierde peste un miliard de lei. „Agricultorii nu sunt în stare să-şi achite facturile şi, plătind TVA, vor fi nevoiţi să contracteze credite şi să crediteze bugetul. În loc să anunţăm stare de urgenţă în legătură cu seceta, noi trebuie să cerşim drepturile noastre”, a accentuat el.

Potrivit lui, protestul de astăzi este unul pur economic. „Noi dorim să ajutăm Alianţa pentru Integrare Europeană să nu facă greşeli, iar de acestea să se folosească comuniştii. Protestele noastre sunt, de fapt, pentru susţinerea AIE…”, a specificat Valeriu Cosarciuc.

La rândul său, Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, a declarat că astăzi, începând cu ora 10.00, tehnica agricolă va fi scoasă la marginea traseelor naţionale, fără blocarea drumurilor şi se va claxona periodic până la 12.00. Potrivit lui, la proteste vor participa mii de agricultorii, iar unităţile agricole vor fi concentrate în 33 de puncte care vor cuprinde întreaga republică.

Protestele sunt organizate de şase organizaţii neguvernamentale din ramura agricolă: Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională a Agricultorilor „Agroinform”, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldovafruct”, Asociaţia Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor Produselor Cerealiere.

Protestatarii vor scanda 19 slogane, dintre care: „Cerem menţinerea TVA 8% pentru producţia agricolă!”, „Nu – decapitalizării agriculturii!”, „Nu distrugeţi ramura sfeclei de zahăr!”, „Stopaţi contrabanda zahărului!”, „Nu falimentaţi agricultura!”, „Jos politica fiscală nechibzuită!” ş.a. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *