Actualitate

Ai noștri bravi elevi

Gleb Vizitiv, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Orizont” din Durleşti este cel care a luat medalia de argint, iar Alexandru Cotos, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Prometeu Prim” din Chişinău, şi Vladlena Horneţ, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Orizont” din sectorul Buiucani au luat bronzul. Elevii, precum și profesorii care i-au pregătit pentru concurs, vor primi fiecare premii în valoare de 15 mii de lei şi, respectiv, 10 mii de lei, în funcţie de medaliile obţinute. Tinerii au fost pregătiţi de către un grup de profesori în frunte cu Igor Evtodiev, doctor în ştiinţele fizico-matematice. 

Cresc bursele!

Noul an de studii va veni cu un supliment de 20 la sută din valoarea bursei oferită studenților în funcție de reușită. Studenţii care-și fac studiile în domenii ce țin de agricultură, medicină şi pedagogie în primii ani de studii vor avea un supliment de 20 la sută din valoarea bursei, iar în ultimul an încă 20 la sută, cumulativ în anul trei sau patru vor avea 40 la sută adaos la bursă. Studenţii din alte domenii vor beneficia de un supliment de 20 la sută doar în ultimul an de studii.

De asemenea, studenţii care îşi fac studiile la buget, în cazul în care nu vor obține o medie înaltă la sfârșit de an, riscă să piardă locurile bugetare, acestea fiind ocupate de studenții care au fost înmatriculați pe bază de contract, dar care au obținut o medie bună.

95% din consumatorii de droguri sunt tineri


Datele unui studiu realizat de International Drug Enforcement Centre Moldova arată că aproximativ 95% din moldovenii care consumă droguri au până la 26 ani. Dintre drogurile ilegale, cele mai consumate de moldoveni sunt canabisul, ecstasy, heroina şi cocaina.
Maria Vârlan, şefa catedrei Asistenţă socială de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, a menţionat că: „Îngrijorător este faptul că adolescenţii rămân a fi cei mai vulnerabili faţă de consumul de droguri, iar cele mai consumate droguri sunt alcoolul şi tutunul”, a menționat Vârlan.

S-a votat bugetul pentru Bălți

Consiliul municipal Bălţi, întrunit luni în şedinţă, a adoptat în lectură finală bugetul localităţii pentru anul 2013. Bugetul municipiului Bălţi pentru anul viitor prevede 276 de milioane de lei la compartimentul venituri şi 281 milioane de lei la capitolul cheltuieli. Deficitul urmează să fie acoperit din contul privatizării sau vânzării proprietăţilor publice. Potrivit primarului de Bălţi, Vasili Panciuc, pentru funcţionarea normală a municipiului, bugetul ar trebui să fie estimat la 496 milioane de lei. Cheltuielile planificate pentru 2013 constituie 57 la sută din volumul necesar. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *