Externe

AIEA: ”Integritatea fizică a centralei” nucleare de la Zaporojie ”a fost încălcată de mai multe ori”

”Integritatea fizică a centralei” nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, ”a fost încălcată de mai multe ori”, a declarat joi, 1 septembrie, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce a inspectat această instalaţie, transmite AFP și Agerpres.

„Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori”, a declarat Grossi presei la revenirea sa, împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de forțele de apărare ucrainene.

„Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru”, însă ”este ceva ce nu poate continua să se producă”, a mai adăugat el.

De asemenea, Grossi a mai adăugat că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până ”duminică sau luni” pentru a studia în amănunţime situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară, potrivit sursei citate.

„Avem mult de lucru aici pentru a analiza anumite aspecte tehnice”, a subliniat el.

De asemenea, AIEA contează pe ”stabilirea unei prezenţe continue” la centrală dincolo de această dată, a spus Grossi, fără alte precizări.

Sosit la centrală mai devreme în cursul zilei, venind din oraşul Zaporojie, după un traseu de circa 120 km, Grossi a afirmat că a văzut ”multe lucruri” în cele ”patru sau cinci ore” petrecute la faţa locului.

„Am putut să vizităm tot situl. Eu am fost în unităţile (reactoarelor, n.red.), am văzut sistemul de urgenţă şi alte încăperi, sălile de control”, a enumerat el, lăudând personalul ucrainean care continuă să lucreze la centrală de la ocuparea acesteia de trupele lui Putin.

„Bineînţeles, ei sunt într-o situaţie dificilă, dar au un grad de profesionalism incredibil”, a remarcat Grossi.

În final, el a descris ”situaţia destul de dificilă” a echipei sale, care a auzit tiruri intense în timpul călătoriei spre centrală şi traversând linia frontului.

„Au fost momente în care erau evidente tiruri, de mitraliere grele, de artilerie, de mortiere de două sau trei ori, am fost foarte neliniştiţi” a recunoscut Rafael Grossi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *