Externe

AIEA nu a găsit niciun indiciu că Ucraina ar lucra la o ”bombă murdră”. Kievul salută raportul

Joi, 3 noiembrie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că nu a găsit niciun indiciu de activitate nucleară nedeclarată în trei locuri din Ucraina pe care le-a inspectat la cererea Kievului ca răspuns la acuzaţiile Rusiei că se lucrează la o ”bombă murdară”, informează Reuters.

În repetate rânduri, Moscova a acuzat fără a prezenta dovezi, că Ucraina plănuieşte să folosească o astfel de bombă – un dispozitiv exploziv convenţional înfăşurat în material radioactiv destinat a fi diseminat sub formă de praf în momentul exploziei – susţinând că institute ucrainene conexe industriei nucleare au fost implicată în pregătiri. Guvernul Ucrainei neagă acuzaţia.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a salutat concluzia AIEA, spunând într-o intervenţie video că ”singurele lucruri murdare din regiunea noastră în acest moment sunt capetele celor din la Moscova care, din păcate, au preluat controlul asupra statului rus şi terorizează Ucraina şi întreaga lume”.

Unii oficiali ucraineni şi occidentali consideră că Moscova a adus această acuzaţie pentru a-şi crea o acoperire cu scopul de a detona propria ”bombă murdară” şi a da vina pe Kiev.

„În ultimele zile, inspectorii au reuşit să desfăşoare toate activităţile pe care AIEA plănuise să le desfăşoare şi au primit acces neîngrădit” la obiectivele vizitate, se menționează într-un comunicat AIEA.

„Pe baza evaluării rezultatelor disponibile până în prezent şi a informaţiilor furnizate de Ucraina, agenţia nu a găsit niciun indiciu privind activităţi şi materiale nucleare nedeclarate în aceste locuri”.

Luna trecută, AIEA a anunţat că va inspecta două obiective din Ucraina în urma unei solicitări a Kievului.

Luni a informat că inspecţiile au început, iar joi a precizat că acestea au fost finalizate în trei locuri în loc de două. Obiectivele vizitate fuseseră menţionate de Rusia în acuzaţiile sale. Este vorba de Institutul de cercetare nucleară din Kiev, Uzina de procesare şi minerit Jovti Vodî şi Uzina de maşini-construcţii asociaţia de producţie Pivdennii din Dnipro, relatează Agerpres.

De asemenea, inspectorii au prelevat, mostre de mediu care vor fi trimise pentru analize de laborator, urmând ca AIEA să comunice rezultatele, se mai arată în comunicat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *