Social

Ajutați-o pe Evelina să facă primii pași

Are numai doi ani și jumătate, dar, din cauza bolii de care suferă încă n-a făcut primul pas. La câteva luni după ce s-a născut Evelina Muntean din satul Hansca, Ialoveni a fost diagnosticată cu pseudoartroză congenitală, operată, dar fără succes, iar de atunci are piciorul imobilizat în ghips.

Ecaterina Muntean spune că după ce a născut-o pe Evelina, nici n-a bănuit că micuța este bolnavă. La 4 luni și jumătate au dus-o la spital pentru că plângea fără încetare. Atunci copila a fost diagnosticată cu pseudoartroză congenitală.

Micuța trebuie operată peste hotare

„Când ne-au făcut roentgen, medicii ne-au zis că are piciorușul fracturat. După o săptămână ne-au externat, iar medicul de familie ne-a trimis la ortoped. Acolo, după o săptămână și jumătate au operat-o și i-a pus o tijă metalică, iar după cinci luni au scos-o și din octombrie 2012 ne chinuim, se sfărâmă ghipsul, ne ducem și-l pune din nou. Ne-au spus că n-avem soluții până nu împlinește fata 3-4 ani. Am scris scrisoare la Ministerul Sănătății și tot ne-au răspuns că nu se tratează până la vârsta de 4 ani. Dar cum să așteptăm atât?”, povestește cu ochii în lacrimi mama fetiței.

Disperați, părinții au consultat un medic ortoped turc, aflat într-o deplasare la Chișinău. Acesta i-a spus că o operație de acest gen i-ar costa pe părinți circa 30 mii de euro. „Noi ne-am gândit că n-o să putem aduna vreodată această sumă. Așa că am căutat alte soluții. Am plecat cu Evelina la Harkov, Ucraina. După diagnosticarea de acolo ne-au recomandat efectuarea urgentă a operației la institutul Sitenko din Harkov, dar operația ne costă 5 000 de dolari. Medicii zic că există șanse de recuperare după operație. Ne-au mai ajutat lumea până acum și am adunat 2 000 de dolari. Dar mai avem nevoie de încă 3 000 de dolari ca s-o putem opera”, spune îndurerată Ecaterina Muntean.

Programată pe 9 mai, dar fără banii adunați

La Harkov fetița ar urma să fie operată după 9 mai, unde i se va implanta un fel de tijă telescopică care să susțină osul și care de-a lungul timpului se lungește, ca micuța să poată merge. Mai mult, medicii din Ucraina, spre deosebire de cei moldoveni, zic că este o operație complicată și trebuia făcută încă acum un an.

„Noi avem termen până la 9 mai ca să fim la Harkov, altfel nu ne mai operează. La cine ne-am adresat ni se spune că fata trebuie cât mai curând operată și că astfel de tratament se face numai peste hotare. Dar noi nu reușim să strângem suma necesară pentru operația micuței și mi-i teamă că n-o să mai poată merge niciodată”, spune mama Evelinei.

Lucrând numai soțul ei și pensia fetiței le ajung numai pentru întreținere și nu au posibilitatea să adune 5 000 de dolari pentru operația fetiței.

Mai e nevoie de 3000 de dolari

„Vă rog să ne ajutați ca s-o putem opera pe fetița noastră, să poată avea o copilărie fericită, să poată să se joace cu surorile ei, cu alți copii, să o putem da la școală și să-și facă un viitor. Vrem să-i oferim fetiței noastre o viață normală, iar pentru aceasta are nevoie de operație. Cu cât trece mai mult timp, cu atât este mai complicat, iar șansele de recuperare scad. Mai știu un caz al unui băiețel, care e mare deja și nici acum nu poate merge. Mi-e teamă că și Evelina va rămâne țintuită la pat”, ne spune plângând Ecaterina Muntean.

Fetița este programată pentru operație pe 9 mai 2014, însă părinții mai au nevoie de încă 3 000 de dolari ca să poată merge la Harkov. Facem un apel către toți cei care pot și vor s-o ajute pe micuța Evelina să aibă o viață normală. Orice donație din partea voastră îi poate dărui micuței un strop de speranță la o viață normală.

Cei care vor să ajute familia Muntean să adune banii necesari pentru operație se pot adresa la redacția ziarului TIMPUL fie pot lua legătura cu mama fetiței la numerele de telefon: 060 46 98 47 sau 0268 56 417.

De asemenea, puteți transfera banii direct în contul bancar deschis:
Beneficiar Ecaterina Muntean
Cont beneficiar 222517166050
Cod fiscal 2001044335239

Rechizite în MDL:
BC „EUROCREDITBANK” SA
Or. Chișinău, str. Ismail 33
Cod fiscal 1002600020056
Cod banca ECBMMD2X
SWIFT ECBMMD 2X

Cont în euro:
Cont beneficiar MD22EC000000222517166050
Cont bancar BC EUROCREDITBANK SA Chișinău, Moldova
SWIFT code ECBM MD 2X
Banca intermediară GR4901100400000004092290271
NATIONAL BANK OF GREECE, Athens, Greece
SWIFT code ETHNGRAA

Cont în dolari:
Cont beneficiar MD22EC000000222517166050
Cont bancar BC EUROCREDITBANC SA, Chișinău, Moldova
SWIFT code ECBM MD 2X
Banca intermediară MD76ML000203210370901716
Moldindconbank, Chișinău, Moldova
SWIFT code MOLD MD 2X
Banca corespondentă BANK OF NEW YORK, NEW YORK USA
SWIFT code IRVT US 3N

Specialiştii spun că oamenii care suferă de această maladie reuşesc să se recupereze după numeroase intervenţii chirurgicale. În Moldova, unul din 200 de moldoveni care suferă de boli ortopedice congenitale este diagnosticat cu pseudartroză.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *