AJUTOR! Bătute, chinuite sau chiar omorâte, dar nimeni nu reacționează
Acesta este profilul multor femei din R. Moldova, care, aproape zilnic, sunt abuzate fizic, psihologic sau financiar de către soț sau partenerul de viață.
Statisticile arată că puțin peste 60% dintre femeile din mediul rural sunt abuzate frecvent, în timp ce la oraș numărul lor este cu circa 10 la sută mai mic. Datele oficiale prezintă că femeile cu studii gimnaziale sau liceale incomplete sunt abuzate mai des decât femeile cu studii superioare, însă în ambele cazuri cifra depășește 50 la sută.
Chiar dacă avem toate aceste date îngrijorătoare, persoanele condamnate pentru abuz în familie pot fi numărate pe degete. Iar problema majoră o constituie faptul că victimele nu se adresează la poliție atunci când sunt abuzate sau, de cele mai multe ori, acceptă situația. Totodată, unele femei nici nu știu că pot solicita ajutor, iar cele care îl cer și obțin câștig de cauză se confruntă cu alte probleme. În acest sens, autorităţile naţionale, pur şi simplu, nu iau în serios faptul neexecutării ordonanţelor de protecţie, iar victima continuă să trăiască cu abuzatorul sub același acoperiș, fiind supusă aceluiași risc în continuare.
În toamna anului trecut, într-un sat din raionul Florești a fost găsită moartă o femeie, care avea doi copii mici. Localnicii strigau în gura mare că soțul ar fi omorât-o în bătaie. Sătenii spuneau că femeia era abuzată în mod regulat de partenerul de viață, din motive diverse. Însă, până acum, individul este la libertate și pe marginea acestui caz nimeni nu a fost tras la răspundere.
Nu este nimic mai reprezentativ pentru această situație, decât faptul că, în mai puţin de un an, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova de patru ori în cauze de violenţă domestică. Iar aceasta, probabil, pentru că cereri au fost puține. Conform datelor recente, în fiecare localitate, jumătate dintre femei sunt abuzate de către partenerii de viață, dar foarte puține ajung să-i denunțe la poliție.
Din păcate, la noi este o problemă de mentalitate la acest capitol şi nu avem nevoie de constatările CEDO pentru a înțelege acest lucru. Este obligația societăţii să prevină cazurile de violenţă domestică și trebuie să facem tot posibilul ca să nu permitem unor descreierați să-și bată joc de femeile noastre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!