Social

ALARMANT! Alte trei cazuri de Kraken au fost înregistrate în Republica Moldova

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație. În urma analizelor au fost identificate alte trei cazuri de XBB.1.5 (Kraken), sublinie a Omicron, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, rezultatele reacției efectuate la 1 februarie au confirmat în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării: mun. Chișinău, raioanele Ceadîr-Lunga, Criuleni, Ialoveni, Ștefan Vodă și Orhei, fiind confirmate inițial prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR). Varianta Omicron a fost identificată la șase bărbați și 10 femei. Sublinia XBB.1.5 (Kraken) a fost confirmată la trei persoane (două femei și un bărbat ). În prezent, aceasta este cea mai contagioasă sublinie a Omicron.

La nivel mondial, secvențierea virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate în perioada 04-31 ianuarie 2023, denotă că în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5  (Kraken) este de 5,6%, în Asia – 2%, în America de Nord – 25,7%. Conform datelor din 31 ianuarie, subvarianta XBB.1.5 este dominantă la nivel global, cu o pondere de 16,8% din numărul total de secvențieri realizate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *