Social

Alarmant! Tone de ulei, scurse în Nistru după bombardarea Ucrainei. Au ajuns și în Republica Moldova?

O rachetă a explodat la una din substațiile sistemului energetic din regiunea Lvov, Ucraina. Din cauza lor, a avut loc deversarea uleiului din transformatoare și condensatoare în unul din afluenții mici ai Nistrului, potrivit Realitatea.md.

Agentul economic care administrează substația, de comun cu Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din regiune, au încercat cu forțele proprii să înlăture contaminarea prin intermediul bornelor de colectare a uleiului de la suprafață. Serviciile de laborator din regiunea Lvov, Ivano-Frakovsk, Cernăuți, Movilău anunțau că situația se află sub controlul serviciilor de profil, care întreprind măsurile necesare pentru ca substanța să nu ajungă în Nistru.

Astfel, conform Ministerului Mediului de la Chișinău, totuși există riscul ca uleiul să ajungă în râu, însă monitorizând mai mulți parametri, specialiștii constată că poluare va fi atenuată până la intrare în coada lacului de acumulare Nistrean.

„Datorită celor două lacuri de acumulare, va contribui semnificativ la reţinerea substanţelor poluante, împiedicând transportarea acestora pe cursul fluviului pe segmentul Republicii Moldova. Menționăm că, laboratorul de referință de mediu al Agenției de Mediu conlucrează cu Direcția Bazinieră a Resurselor acvatice a râului Prut și Siret, a Agenției de Stat a Ucrainei privind resursele acvatice cu filialele la Cernăuți și Moghilău. Împreună monitorizează sectorul de Nistru pe teritoriul Ucrainei și despre care suntem informați sistematic. Despre toate schimbările, modificările în compoziția chimică a calității apei în fluviul Nistru pe teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu va informa operativ organele cu funcție de control, de luare a deciziilor, societatea civilă și populația, privind gradul de poluare”, conchide Ministerul Mediului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *