Actualitate

(ALEGERI 2014) Peste 6.500 de deţinuţi au votat la scrutinul parlamentar

Șefii tuturor instituţiilor penitenciare din țară au întocmit în prealabil liste cu toate persoanele deţinute, care au drept de vot, iar aceștia au putut vota în zone special amenajate în locurile de detenţie. Deţinuţii au votat prin intermediul urnelor mobile, asigurate de către membrii secţiilor de votare din circumscripțiile electorale în raza cărora se află penitenciarele.

Conform legii, pentru a vota, persoanele lipsite de libertate trebuiau să fie cetăţeni ai Republicii Moldova, să aibă peste 18 ani şi să deţină acte de identitate valabile.

Potrivit unui comunicat al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), majoritatea dintre ei au afirmat că au votat pentru dreptate, libertate, liniștea și bunăstarea ţării, o viaţă prosperă şi un viitor mai bun pentru copiii lor.

DIP mai menționează că deţinuţii din custodia celor două penitenciare din Bender, nr.8 şi nr.12, nu și-au putut exercita dreptul constituțional la vot. Potrivit membrului Comisiei Unificate de Control din partea Chişinăului, Eduard Bumbac, urna mobilă nu a putut ajunge în penitenciarele din Bender pentru că miliţia transnistreană a blocat accesul membrilor Biroului electoral din Varniţa, care urmau să asigure exercitarea dreptului de vot pentru deţinuţii celor două penitenciare din oraşul Bender, aflate sub jurisdicţia Chişinăului.

În prezent, în cele două instituții penitenciare din orașul Bender își ispășesc pedeapsa circa 190 deținuți cu drept de vot.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *