Externe

Alegeri în Australia: Premierul conservator Malcolm Turnbull își anunță victoria

Aceste anunțuri pun capăt incertitudinilor care planează de opt zile asupra rezultatelor scrutinului, chiar dacă numărarea buletinelor de vot nu s-a încheiat.

Până la acest moment, nici coaliția conservatoare, nici opoziția laburistă nu au obținut majoritatea absolută de 76 de mandate necesară pentru a forma un guvern majoritar.

‘Am câștigat alegerile’, a declarat premierul în fața presei, menționând că liderul laburist Bill Shorten l-a contactat telefonic și l-a ‘felicitat pentru realegerea ca prim-ministru’.

Malcolm Turnbull, care dispunea de o majoritate confortabilă în camera inferioară, a convocat alegeri anticipate pentru a-și consolida sprijinul în Senat și a legitima pe acastă cale puciul intern din Partidul Liberal care i-a permis detronarea fostului lider, Tony Abbott, din al cărui guvern făcea parte.

Conform proiecțiilor televiziunii publice ABC, coaliția conservatoare a obținut 74 de locuri și posibil încă două din cele cinci rămase încă în suspensie.

Laburiștii au câștigat 66 de mandate, iar cinci locuri au revenit unor independenți.

Malcolm Turnbull a obținut însă sprijinul a trei dintre ei, care îl vor susține în problemele bugetare și la moțiunile de încredere, ceea ce îi va permite să formeze chiar și un guvern minoritar.

Atât liderul conservator, cât și cel laburist au estimat că este timpul ca Australia să aibă în vedere introducerea votului electronic, în condițiile în care Comisia electorală depune în continuare eforturi pentru a verifica voturile prin procură sau prin corespondență.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *