Moldova

Alegeri în Găgăuzia

Cei mai mulţi sunt din partea Partidului Comuniştilor. Alte câteva zeci de dosare se află în proces de examinare. Înregistrarea candidaţilor a început la 9 iulie. Preşedintele CEC din Găgăuzia, Svetlana Mironova, a declarat că până în prezent şi-au depus dosarele candidaţi din partea a cinci partide politice, iar deocamdată au fost înregistraţi doar de la patru partide.

De la Partidul Comuniştilor şi-au depus dosarele 20 de candidaţi şi toţi au fost înregistraţi. De la Partidul Socialiştilor sunt nouă persoane care şi-au depus dosarele şi cinci au fost înregistrate. De la Partidul Democrat şi-au depus actele doi candidaţi şi ambii au fost înregistraţi. De la Partidul Social Democrat şi-au depus actele şapte persoane şi patru au fost înregistrate. De la Partidul Liberal Democrat şi-au depus dosarele 16 persoane, dar niciuna deocamdată nu a fost înregistrată.

Totodată, 100 de cetăţeni şi-au manifestat dorinţa să candideze independent. 42 dintre aceştia deja au colectat numărul necesar de semnături. Dosarele celorlalţi sunt în proces de examinare, iar o decizie va fi luată astăzi, 18 iulie. Dosarele mai pot fi depuse până pe 9 august, ora 17.00.

Cheltuielile pentru scrutin au fost estimate la circa 1,7 milioane de lei. Buletinele vor fi editate în trei limbi – română, rusă şi găgăuză. Pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri vor fi deschise 62 de secţii de votare.

La scrutinul din septembrie, alegătorii vor fi chemaţi la urne să-şi dea votul pentru cei 35 de deputaţi care fac parte din legislativul autonomiei. Membrii Adunării Populare sunt aleşi prin vot direct, pe un mandat de patru ani. Partidele, blocurile electorale, alte organizaţii obşteşti-politice pot înainta o singură candidatură pentru fiecare circumscripţie electorală, care sunt 35 la număr. În circumscripţiile electorale, unde niciun candidat nu va obţine mai mult de 50 la sută din voturi, va avea loc al doilea tur de scrutin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *