Externe

Alegeri în Turcia: Kemal Kiliçdaroglu îl dă în judecată pe Recep Erdogan

Rivalul lui Recep Tayyip Erdogan în turul doi al alegerilor prezidenţiale turce de duminică, Kemal Kiliçdaroglu, a depus plângere împotriva şefului în exerciţiu al statului turc, după difuzarea unui montaj video care-l asociază cu combatanţi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează AFP.

”Am depus o plângere” a anunţat miercuri într-o postare pe Twitter avocatul Partidului republican al Poporului (CHP) condus de către Kemal Kiliçdaroglu, Celal Çelik.

Celal Çelik precizează că Kemal Kiliçdaroglu îi cere lui Recep Tayyip Erdogan despăgubiri în valoare de un milion de lire turceşti (aproape 47.000 de euro).

”MÂNĂ ÎN MÂNĂ CU PKK”

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a difuzat – la un mare miting, la 7 ma, la Istanbul – un scurt clip în care îl acuza pe Kemal Kiliçdaroglu de faptul că ”înaintează mână în mână cu PKK”, o organizaţie pe care Ankara şi aliaţii săi din Occident o clasifică drept teroristă.

În aceste imagini, candidatul opoziţiei îndeamnă ”să mergem împreună la urne” în alegerile prezidenţiale, imitat de către un comandant din PKK care bate din palme.

Preşedintele turc în exerciţiu, care s-a clasat primul după primul tur al alegerilor prezidenţiale – cu 49,5% dintre voturile exprimate -, a recunoscut în mod public, luni, că este vorba despre un montaj video.

Erdogan l-a acuzat însă pe rivalul său că ”s-a aliat cu organizaţia teroristă PKK” – o acuzaţie lipsită de fundament.

”Cum se poate coborî la aşa ceva o persoană aşezată în fotoliul prezidenţial?”, a tunat Kemal Kiliçdaroglu, care conduce o coaliţie din care fac şase partide de opoziţie, după difuzarea videoclipului mincinos, cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Kemal Kiliçdaroglu – care a obţinut 44,9% dintre voturile exprimate în primul tur – şi-a înăsprit tonul în problema refugiaţilor şi terorismului, cu scopul de a recupera din teren.

El a fost susţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale turce de către principalul partid prokurd, HDP, pe care autorităţile turce îl acuză de legături cu PKK.

Şeful în exerciţiu al statului turc şi tabăra sa duc o campanie în care reiau zilnic aceste acuzaţii – cu privire la susţinerea terorismului şi complicitate cu PKK – împotriva lui Kemal Kiliçdaroglu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Mai bine s-ar impusca unul pe altul. Daca unul greseste tinta Turcia are presedintw. Daca nu se mai tin un rand de alegeri prezidentiale cu alti combatanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *