Moldova

Alegeri parlamentare în România. Fără România nu are viitor nici R. Moldova

La Chișinău, Bălți, Cahul, Hâncești vor fi deschise mai multe secții de votare. În legătură cu aceasta, am solicitat opinia unor personalități care dețin cetățenia Românei, punându-le următoarea întrebare:

Veți merge duminică la vot? Cât de important este ca persoanele care dețin cetățenia română să se prezinte la urne?

Silvia Goncear, interpretă de romanțe

N-am lipsit niciodată de la votare. Cum să nu te duci, dacă deții cetățenia română? Din păcate, mulți dintre cei care o au își ignorează și drepturile, și obligațiunile pe care ni le oferă statul român. Iată de ce îi îndemn pe toți să vină duminică la urne, pentru că este în interesul nostru, al tuturor.

Nina Țurcanu, cântăreață de muzică populară

Cine nu se duce la alegeri, nu știe ce face. Eu și pe când eram în America mă duceam la vot. Este un drept și o datorie și trebuie ca în această zi să-ți spui cuvântul, să cunoști platformele electorale, ca să nu te întrebi ca cetățeanul turmentat al lui Caragiale: dar eu pentru cine votez, domnilor?

Anatol Petrencu, profesor universitar, doctor habilitat în istorie

Eu personal mă voi duce la alegeri. Trebuie să ne respectăm dreptul constituțional. Chiar dacă locuim în R. Moldova, este important să nu fim indiferenți de ceea ce se întâmplă peste Prut și să participăm la treburile statului român. Numai împreună cu România vom ajunge în marea familie europeană.

Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale a R. Moldova

Din păcate, în această zi, nu voi fi în țară. Dar îi îndemn pe toți cetățenii cu drept de vot să participe la acest scrutin, pentru că numai astfel ne putem decide soarta. Exprimându-ne votul, noi putem influența lucrurile în țară.

Ion Hadârcă, scriitor, deputat în Parlamentul R. Moldova

Trebuie să onorăm încrederea care ne-a fost acordată de statul român. Îmi pare rău că prezența la urne a fost și data trecută sub așteptări. Au acceptat cetățenia română sute de mii de moldoveni, iar la urne își exercită dreptul de vot doar 10-15 mii. Nu cred că această absență este cauzată de dezamăgiri, în timp ce solicitările cetățeniei române sunt într-un număr impunător.

Alexandru Grecu, prim-regizor și director artistic al Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale”, președintele Uniunii Teatrale din Moldova

De votul nostru depinde foarte mult soarta R. Moldova. Implicarea noastră în acest scrutin trebuie să fie cât mai activă și îi îndemn pe toți cei care dețin cetățenia română să participe activ în alegerile de duminică, de care este legat viitorul României. Iar de acest viitor este legat și viitorul copiilor noștri.

Gheorghe Sârbu, fermier din Onești, Hâncești

Din păcate, eu și soția încă n-am primit actele pentru cetățenia română, dar fiică-mea va pleca neapărat să voteze la Hâncești. De asemenea, am promis că voi organiza transport pentru toți oneștenii mei care vor să se deplaseze în centrul raional pentru a-și exprima votul.

Acad. Mihai Cimpoi

Este o zi crucială pentru destinul României, dar și al nostru, al tuturor. România trece printr-o criză politică mai grea ca niciodată și trebuie să punem și noi umărul pentru ca aceasta să fie stopată. Îi îndemn pe toți să urmărească platformele electorale. Unii candidați sunt cu totul necunoscuți electoratului, de aceea e nevoie să se informeze din timp. Trebuie să ne intereseze soarta României, de care depinde foarte mult și cea a R. Moldova.

Prof. Vasile Șoimaru, doctor în economie

Este foarte important ca românii basarabeni să se prezinte la vot. Cei care s-au folosit de cetățenia română trebuie să aibă un pic de obraz. Noi am obținut-o nu pentru a ne plimba numai prin Occident, dar și pentru a ne exercita dreptul de vot, să participăm activ la treburile țării și să apărăm interesele statului care ne-a acordat această cetățenie.

Vasile Iovu, naist

De fiecare dată merg la vot și o voi face și duminica viitoare cu plăcere. Mă consider român și mă interesează soarta țării mele. Îi îndemn și pe toți ceilalți concetățeni să-mi urmeze exemplul! Pentru că, fără România, nu avem viitor nici noi, cei din R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *