Externe

Alegeri parlamentare în Ucraina. Autoturismul unui candidat a fost ciuruit de gloanțe

Рада національної безпеки і оборони України фіксує прибуття з РФ військової техніки і живої сили на підконтрольні бойовикам території сходу України. Про це повідомив заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Польовий.

«Наші підрозділи продовжують фіксувати прибуття з РФ техніки і живої сили на неконтрольовані українською владою території», – заявив він.

«Сили АТО готові діяти адекватно ситуації», – запевнив Польовий.

Як відомо, в РНБО також заявили, що за минулу добу втрат серед українських військових в зоні АТО немає.

Нагадаємо, 23 жовтня РНБО повідомляло про пожвавлення бойовиків на півдні Донецької області.e incluși în lista de alegători și să dețină pașaportul ucrainean. Secțiile de votare vor lucra între orele 8:00 și 20:00.

Alegerile parlamentare din Ucraina au loc în urma unor transformări politice radicale din țara vecină: fuga președintelui corupt Victor Ianukovici în Rusia, alegeri prezidențiale anticipate, revenirea la Constituția din 2004 care a reinstaurat un sistem semiprezidențial de guvernare. În vara acestui an, coaliția de guvernare s-a destrămat, iar pe 24 august, de Ziua Independenței, noul președinte Piotr Poroșenko a declarat că vrea să dizolve parlament, ceea ce s-a și întâmplat. 

În Ucraina se aplică sistemul mixt electoral, ceea ce înseamnă că jumătate din candidați sunt aleși pe listele de partid, altă jumătate – pe circumscripții electorale. Din cazua ocupației Crimeei de Rusia și a războiului din estul Ucrainei, în loc de 225 de deputați, vor fi aleși 198. Alegerile nu se vor desfășura în 15 circumscripții din regiunile Lugansk și Donețk și în 12 circumscripții din Crimeea și Sevastopol. În cursa electorală s-au înscris 29 de partide, însă cele mai mari șanse de a ajunge în Radă au formațiunile politice „Blok Petra Poroșenko” și „Radikalinaya Partia” al lui Oleg Liașko. La urnele de vot sunt așteptați 34,6 milioane de cetățeni.

 
Militarii ucraineni votează în Novoaidar, regiunea Lugansk

Ordinea publică la secțiile de votare este asigurată de 84,4 mii de persoane, milițieni și voluntari.

În ajunul alegerilor parlamentare, în localitățile aflate sub ocupația teroriștilor din regiunea Lugansc au fost răspândite pliante prin care cetățenii sunt amenințați cu sancțiuni „potrivit legilor războiului” dacă vor merge la vot, iar membrii comisiilor electorale sunt amenințați că vor fi împușcați. Anunțul a fost semnat de Aleksei Kariakin, care nu demult a fost mecanic auto, iar acum se consideră „președintele radei supreme din republica populară Lugansk”. 

În ziua alegerilor prezidențiale, Rusia continuă să doteze cu tehnică militară teroriștii din estul Ucrainei, a anunțat Consiliul de securitate ucrainean.

La ora 15:00, Comisia Electorală Centrală din Kiev a înregistrat o prezență la vot de 20.4%. Cei mai activi sunt alegătorii din regiunile Kirovogradsk (26,25%), după care urmează regiunile Cerkasî, Kiev, Hmelnițk, Volînia, Sumsk, Vinnița, Jitomir și Cernigiv. Cea mai slabă prezență la urne se observă în regiunile Donețk, Odesa și Lugansk.

În orașul Krivoi Rog, persoane neidentificate au deschis focula asupra autoturismului candidatului la funcția de deputat Constantin Usov din Blocul lui Piotr Poroșenko. Sunt răniți. Nu se cunoaște dacă Usov a suferit. 

В Кривом Роге неизвестные открыли огонь по автомобилю кандидата в депутаты по 33 округу от Блока Петра Порошенко Константина Усова. Об этом на своей странице в Facebook сообщила пресс-секретарь советника президента Украины Юрия Луценко Лариса Сарган и опубликовала фото.

Ministerul de Interne ucrainean a declarat că a neutralizat un grupare ce planifica atentate teroriste în regiunea Zakarpatie.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *