Externe

Alegerile municipale din Turcia: De ce bătălia pentru Istanbul este o bătălie pentru întreaga țară

Turcia va organiza duminică alegeri municipale la nivel național. Principalul câmp de luptă va fi Istanbulul, unde președintele Recep Tayyip Erdogan și Partidul Justiției și Dezvoltării vor încerca să recâștige voturi de la primarul popular al opoziției, Ekrem Imamoglu.

Rezultatele alegerilor de la Istanbul vor arăta dacă opoziția poate reprezenta o amenințare serioasă pentru Erdogan la viitoarele alegeri prezidențiale din 2028.

Istanbulul ocupă un loc special în inima președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Nu este doar locul său de naștere, ci și orașul în care și-a început cariera politică în anii 1970: mai întâi a condus filiala de tineret a Partidului Salvării Naționale din districtul Beyoğlu, care include cartierul muncitoresc Kasımpașa, unde Erdoğan și-a petrecut copilăria.

Apoi a început să urce pe scara politică, devenind primar al Istanbulului, prim-ministru și, în cele din urmă, președinte al Turciei.

Erdogan a crescut pe străzile din Istanbul, câștigându-și banii de buzunar vânzând sticle de apă și simit – covrigi cu susan – pe terenurile de fotbal din Kasımpașa și în cartierul istoric Eminönü.

“Personalitatea lui Erdoğan se identifică cu Istanbulul”, spune İhsan Aktaș, membru al Facultății de Comunicare din cadrul Universității Medipol din Istanbul și președinte al Centrului Genar pentru Studii Politice.

“Istanbulul este casa lui. Înfrângerea în fața opoziției la alegerile locale din 2019 a fost un dezastru pentru el”, adaugă Aktaș, referindu-se la înfrângerea la alegerile municipale care au pus capăt celor 25 de ani de domnie a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) și a predecesorilor săi în oraș.

Cel care l-a învins pe Erdogan în alegerile din 2019 a fost carismaticul Ekrem Imamoglu, care reprezintă Partidul Republican al Poporului (CHP), aflat în opoziție, și care conduce orașul de atunci.

Dar acum Erdogan vrea Istanbulul înapoi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *