Actualitate

ALERTĂ / Compania KROLL ar fi fost angajată pentru a amâna investigația jafului bancar. Iată de ce raportul nu este făcut public

Declarația a fost făcută de comentatorul politic Alexei Tulbure în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, scrie IPN.

În opinia comentatorului, inițial s-a produs furtul a cel puțin un miliard de dolari, apoi cetățenii mai sunt jefuiți pe baza procedurii de investigare și recuperare a acestor bani. „Eu aș fi vrut ca raportul final să apară în presă și aș fi vrut ca noi, societatea civilă, opoziția să ne mobilizăm forțele și să încercăm să folosim apariția acestui raport pentru a exercita presiuni asupra puterii pentru că orice tergiversare ne costă pe noi bani grei, viață, sănătate, sorți distruse”, a spus Alexei Tulbure.

Activistul civic Valeriu Pașa consideră că Procuratura nu are nevoie de raportul KROLL pentru a face investigații și pentru a putea prezenta dovezi în judecată referitor la vinovăția celor implicați. „Maximum cine ar putea să aibă nevoie de acest raport KROLL II, care oricum este cu întârziere față de ce pot face cei care au furat banii – pot să-i mute într-o parte, în alta, noi nu știm la ce perioade se referă – este pentru a informa opinia publică.

Fostul deputat Stela Jantuan susține că în raportul final al companiei KROLL este menționat faptul că multe date substanțiale care urmau să fie prezentate în acest raport nu au putut fi incluse pentru că nu au fost primite de la autoritățile Republicii Moldova. Potrivit ei, acest raport a fost comandat pe banii publici, de aceea cetățenii au dreptul să aibă acces la datele incluse în el. „Eu nu văd problema să nu fie publicat. Secretul anchetei nu poate fi atâția ani”, este de părere fostul deputat.

Banca Națională a Moldovei a primit marți seara, 6 martie, raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Documentul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *