Actualitate

ALERTĂ! Focar de pestă porcină la Sîngerei și focar de gripă aviară la Fălești

În raionul Sîngerei, a fost înregistrat un caz de pestă porcină, și focar de gripă aviară la Fălești.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) anunță că un focar de pestă porcină africană la porci domestici a fost descoperit în satul Chișcăreni, Sîngerei, transmite Realitatea.md.

„Probele au fost testate de Laboratorul Naţional de referinţă al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Sîngerei, în colaborare cu alte instituții competente ale statului. Au fost stabilite măsuri de eradicare și profilaxie a pestei porcine africane în focar, au fost instituite zona de protecţie şi zona de supraveghere”, se menționează în mesajul ANSA.

De asemenea, ANSA anunță că în localitatea Albinețul Vechi, Fălești, a fost înregistrat un focar de gripă aviară înalt patogenă la păsări domestice.

„Probele prelevate de la păsări domestice în localitatea sus menționată au fost testate cu rezultat pozitiv la influenţă aviară pe data de 02.08.2022 de către IP CRDV. A fost întrunită în regim de urgență Comisia pentru situații excepționale a raionului Fălești, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influenţă aviară. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Fălești (cu raza de acoperire și a raionului Glodeni), în colaborare cu alte instituții competente ale statului. Au fost stabilite măsuri de eradicare și profilaxie a influenței aviare în focar, au fost instituite zona de protecţie şi zona de supraveghere”, a mai anunțat ANSA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *