Social

ALERTĂ! În raionul Florești a fost înregistrat un focar de pestă porcină

În satul Domulgeni, raionul Florești, a fost înregistrat un focar de de pestă porcină africană la porci domestici gospodărie nonprofesională. Astfel, în gospodărie erau întreținute patru porcine. Probele au fost testate pozitiv de Laboratorul Naţional de referinţă al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană (IP CRDV), transmite Replicamedia.

Ulterior, în acest sens, ANSA informează că a fost convocată Comisia pentru situații excepționale a raionului Florești, care va implementa „Planuri complexe de măsuri pentru combaterea și profilaxia pestei porcine africane, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului, Dispoziţiei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane, și a Ordinului nr. 293 din 30 iulie 2020 al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor privind Planul de contigenţă şi Manualul operational pentru controlul pestei porcine africane”.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor susmenționate, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

De asemenea, ANSA informează, că au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană pe data de 19 august, în localitatea Lozova, raionul Strășeni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *