Social

ALERTĂ! Un focar de pseidopesta aviară și trei focare de pestă porcină – înregistrate pe teritoriul Moldovei

Un focar de pseudopesta aviară și trei focare de pesta porcină au fost confirmate pe teritoriul Republicii Moldova în ultima săptămână, anunță Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) marți, 21 martie, într-un raport de prezentare a situației epizootice din țară.

Cele trei focare de pestă porcină africană la porci domestici au fost confirmate în raionul Ungheni, localitatea Costuleni (două focare) și un focar în raionul Soroca, localitatea Oclanda, scrie Ziarul de Gardă.

De asemenea, un focar de pestă porcină africană la mistreți a fost înregistrat și în raionul Ungheni, proximitatea localității Buzduganii de Jos.

„În focare se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină în focare, sunt stabilite zona de protecție și zona de supraveghere în focarele de porci domestici și zona infectată în focarul de mistreți.

Controlul mișcării animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți, dezinfecție, deratizare. Eliminarea oficială a carcaselor, a produselor secundare și a deșeurilor”, anunță ANSA.

Potrivit reprezentanților ANSA, în municipiul Chișinău a fost înregistrat un focar de boala de Newcastle (pseudopesta aviară) la porumbei. „Sunt întreprinse măsurile de eradicare a focarului, conform Normei sanitar-veterinare privind măsurile de combatere a bolii de Newcastle”.

ANSA reamintește că „mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea este restricționată”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *