Actualitate

Alexandr Stoianoglo s-a ales cu un nou dosar penal. Ordonanța procurorilor – contestată

Șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG), Alexandr Stoianoglo, s-a ales cu un nou dosar penal. Pentru îmbogățire ilicită. Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a PG, Mariana Cherpec, care a precizat că urmărirea penală se află în desfășurare, transmite TV8.

În luna iulie, la Consiliul Superior al procurorilor (CSP) a fost examinată solicitarea procurorului de caz, Victor Furtună, de încuviințare a inițierii urmăririi penale în privința lui Stoianoglo.

Potrivit sesizării, Alexandr Stoianoglo, ar deține indirect, prin intermediul fiicei sale, acum în vârstă de 26 de ani, dreptul de proprietate asupra unui apartament cu o suprafață de aproape 135 de metri pătrați, la preț de 824.815 lei, chiar lângă apartamentul în care locuiește împreună cu familia. Contractul de vânzare-cumpărare ar fi fost încheiat în 2015 pe numele Cristinei Stoianoglo, care avea atunci doar 19 ani. Procurorul menționează în textul sesizării că potrivit datelor de la Fisc, până la încheierea tranzacției, tânăra ar fi obținut în acel an venituri legale de 400 de lei de la Academia de Studii Economice.

Procurorul precizează că fiica procurorului nu ar fi avut venituri legale suficiente pentru a cumpăra locuința care ar valora, în realitate, circa 2,5 milioane de lei. 

Mai mult, beneficiarii efectivi ai bunului imobil ar fi fost Alexandr Stoianoglo și soția sa, Țvetana Curdova. Potrivit declarațiilor de avere ale lui Alexandr Stoianoglo din 2015, pe atunci deputat în Parlament, acesta indica venituri net inferioare prețului de procurare a apartamentului cu pricina. 

S-a solicitat un comentariu de la avocatul Vasile Gafton, el consideră că nu exista temei pentru pornirea dosarului penal, așa că ordonanța procurorilor a fost contestată în instanță. „Totul e perfect legal”, spune apărătorul.

La sfârșitul lunii noiembrie 2021, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a încheiat urmărirea penală pe numele lui Stoianoglo pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact Stoianoglo este acuzat că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, ar fi dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de peste 160 de mii de lei, prejudiciind astfel bugetul Procuraturii, deoarece, la acel moment, Chitoroagă avea statut de învinuit într-un dosar penal.

Vă amintim că la începtul lunii octombrie, Alexandr Stoianoglo a fost reținut și tot atunci a fost suspendat din funcție, după ce în biroul de serviciu, dar și în locuința sa au avut loc percheziții. El este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *