Moldova

Alexandru Buza, meșter culinar moldovean cu pasiuni italiene

Vorbim despre Alexandru Buza, un tânăr bucătar-șef al unei cafenele din centrul capitalei, pentru care bucătăria nu este doar un post de muncă, ci și un laborator culinar, unde au loc zeci de experimente între alimente, condimente, ba chiar și… sentimente. 
 
În timp ce ne prezintă o rețetă de post, și anume, un risotto cu legume, specifică pentru nordul Italiei, Alexandru povestește că, deși a învățat meseria de bucătar pentru a se putea angaja cât mai repede, grație unui meșter culinar din altă țară, treptat, această necesitate s-a metamorfozat în pasiune. Drept urmare, chiar dacă în prezent învață meseria de bucătar la Universitatea Tehnică, Facultatea Industria Alimentară, practica o realizează în țări din vestul Europei. „La școală nu înveți meserie, ci teorie. De aceea, încerc să descopăr cât mai multe secrete culinare de la meșterii culinari europeni”, spune Alexandru. Așadar, tânărul bucătar a activat până acum în restaurante din orașele Soci, Moscova din Rusia; Sardegna, Italia sau Germania, Cehia, Austria, Ungaria. „Anume schimbul de experiență cu meșterii culinari din toată lumea m-a format ca bucătar. Am lucrat în țări diferite cu italieni, brazilieni, evrei, ruși. Și, după ce am făcut un mix de sfaturi în bucătărie, acum fac propriul „amestec” de sfaturi”, precizează Alexandru Buza.

Fără pasiune, nu poți găti

Totuși, tânărul susține că bucătăria italiană îi este mai aproape de suflet și nu ezită să susțină ferm că bucătarii moldoveni ar trebui să deprindă de la italieni pasiunea de a găti. „Fără pasiune, nu faci nimic. Iar la noi e pur și simplu o afacere, și nu o artă, deoarece nimeni nu o face cu plăcere”, punctează Alexandru. Potrivit lui, și la baza bucătăriei noastre stă tradiția din moși-strămoși, însă toți fug de ea. „Consider că bucătăria noastră poate fi promovată, însă doar dacă se va dezvolta turismul. E păcat că toți fug spre bucătăria europeană și nu o promovează pe a noastră”, susține bucătarul-șef. Mai mult, deși afirmă că fiecare bucătărie are farmecul ei, după el, bucătăria italiană este cea mai gustoasă. „Fiecare bucătărie e deosebită, dacă este făcută bine”. Potrivit lui, un bucătar italian se deosebește de unul rus, spre exemplu, prin pasiune și dăruire. „Chiar dacă sunt și ruși care gătesc gustos, aceștia stau mai mereu cu fețele amărâte și nemulțumite. Italienii și brazilienii pun accent pe tradiție și simplitate. Spre exemplu, brazilienii marinează carnea doar cu sare și piper și nu cu foarte multe condimente. Detalii simple, dar care fac mâncarea foarte gustoasă”, e de părere Alexandru Buza.

„Gătim împreună”, prin intermediul unui atelier culinar

Alexandru Buza a decis că trebuie să împărtășească experiențele sale culinare din alte țări și cu alți oameni din Chișinău, care sunt pasionați de gătit. Astfel, o dată pe săptămână, în jur de patru oameni se adună și gătesc, ajutați de sfaturile culinare ale lui Alexandru. „Promovăm evenimentul prin intermediul rețelelor de socializare și gătim de fiecare dată ca pentru o cină în familie. Tematica atelierelor este diferită, inspirată din bucătăriile din toate colțurile lumii”, remarcă bucătarul.

Jamaicanii, îndrăgostiți de plăcinta moldovenească

Chiar dacă nu gătește doar bucate tradiționale, atunci când se află în afara țării, prepară pentru bucătării străine zeamă și plăcinte cu brânză moldovenești. „Am servit și italieni, și francezi, și jamaicani și toți sunt încântați de mâncarea noastră. Lumea care este dispusă să guste ceva nou înțelege bucătăria noastră”, afirmă tânărul bucătar. Totodată, Alexandru s-a gândit de multe ori că și-ar dori să-și deschidă propriul restaurant. Și, deși a încercat acest lucru și în R. Moldova, viitorul nu și-l vede aici. „Mă gândesc să-mi deschid un restaurant, eventual în Brazilia, cu un prieten de acolo. Totuși, aș vrea ca în restaurant să nu fie un meniu prestabilit, ca la carte, ci ceea ce este la moment”, spune Alexandru.

Trebuie să mâncăm ca să trăim sau să trăim ca să mâncăm?

Alexandru Buza susține franc că, fiind bucătar, trebuie să trăim ca să mâncăm, iar mâncatul să devină un ritual. „Pentru mine, gătitul e o formă de exprimare a sentimentelor, e ceea ce-mi place să fac, mai ales pentru că întotdeauna gătesc pentru cineva”. Mai mult, dacă ar fi după el, ar exclude din mâncarea moldovenilor maioneza și ketchupul, deoarece este adeptul mâncării sănătoase. „Ești ceea ce mănânci, iar la mine chiar și hamburgerii sunt sănătoși”, spune zâmbind bucătarul.

Meniul pentru spectacolul „Caruselul erotic”

Alexandru Buza ne-a dezvăluit și câteva din preparatele din meniul pentru spectacolul ce va avea loc la sfârșitul lunii, „Caruselul erotic”. Așadar, pe lângă un show inedit și netradițional, publicul spectator va putea savura un meniu special, printre care carpaccio de vită cu tapinada de măsline, carpaccio din somon cu kiwi, midii gratinate, crevete în crustă de nuci și mousse din vânătă. „Spectatorii vor avea ocazia ca, în timp ce vor viziona spectacolul, să guste din aceste bunătăți culinare, servite cu o cupă de șampanie”, a menționat Alexandru Buza.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *